Sofico Gent Marathon loopt dwars door historisch centrum, Ghelamco Arena en Topsporthal

Het parcours van de Sofico Gent Marathon 2022 is bekend. Op zondag 27 maart zullen de duizenden deelnemers over de beroemdste straten en pleinen in het historische stadscentrum lopen, maar ook langs de oevers van de Leie en de Schelde, door het natuurgebied Parkbos en dwars door de Ghelamco Arena. Finishen doen de lopers in de Topsporthal. Met nog 2 maanden te gaan zijn ondertussen al meer dan 7.000 deelnemers geregistreerd voor 1 van de 3 afstanden die deze stadsmarathon aanbiedt. Dat is nu al een record.

De Topsporthal aan de Watersportbaan is traditiegetrouw de start- en finishlocatie van de Sofico Gent Marathon. Starten doen de deelnemers op de Zuiderlaan tussen de Topsporthal en de Watersportbaan. De aankomst ligt net zoals de voorbije jaren in de Topsporthal.

Nieuw dit jaar is dat het marathon en halve marathon parcours dwars door de historische binnenstad kronkelt en dat vergroot meteen ook de internationale uitstraling en aantrekkingskracht van het evenement. “Met deze stadsmarathon laten we iedereen genieten van een prachtig parcours door het historisch centrum van Gent”, zegt schepen van Sport Sofie Bracke. “Een beleving waarmee we aansluiten bij andere belangrijke steden met een stadsmarathon. Gent zet zich opnieuw op de kaart als loopstad.”

  Langs Graslei, Vrijdagmarkt en Portus Ganda tot voetbaltempel  

Via de Sint-Michielsbrug ? met het iconische uitzicht op de torens van de Sint-Niklaaskerk, het Belfort en de Sint-Baafskathedraal ? komen de marathonlopers op de Graslei, waar ze zich langs de oever van de Leie kunnen vergapen aan de prachtige middeleeuwse gebouwen. Via het Grootkanonplein met de Dulle Griet en een begroeting door Jacob van Artevelde op de Vrijdagmarkt gaat het richting Baudelokaai, Baudelopark en Portus Ganda, waar de Leie en de Schelde samenvloeien.  

Vanaf het Keizerpark volgen de lopers de loop van de Schelde. Ze komen onder meer voorbij de Louisa d’Havébrug, de in 2020 ingehuldigde fiets- en voetgangersbrug die de Gentse binnenstad verbindt met Ledeberg. Na een passage door het Merelbeekse Liedermeerspark doemt een volgende eyecatcher op het parcours op: de Ghelamco Arena. Voetbalclub KAA Gent zwaait de deuren van zijn voetbaltempel wagenwijd open voor de deelnemers aan de Sofico Gent Marathon. De lopers mogen dwars door het modernste voetbalstadion van het land lopen.  

Natuurgebied Parkbos en meanderende Leie  

Na de doortocht door de Ghelamco Arena zetten de deelnemers aan de halve marathon via de oevers van de Ringvaart opnieuw koers richting Topsporthal. De marathonlopers trekken zuidwaarts naar Zwijnaarde, waar zich in het Technologiepark het hoofdkwartier van titelsponsor Sofico bevindt. Daarna volgt nog een prachtige groene passage door het Parkbos, een natuurgebied van 1200 hectare op de grens van Gent, De Pinte en Sint-Martens-Latem. Via Sint-Denijs-Westrem, een idyllisch pad langs de meanderende Leie in Afsnee en de Blaarmeersen bereiken de marathonlopers op hun beurt opnieuw de Watersportbaan en de Topsporthal.  

De laatste lus van de marathon valt samen met het parcours van de 11 km, na de marathon en de halve marathon de derde afstand op het wedstrijdprogramma van de Sofico Gent Marathon 2022. In totaal hebben zich inmiddels al meer dan 7000 lopers ingeschreven. Online inschrijven kan nog tot en met zaterdag 26 maart.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.