Wetenschappers van de Universiteit van Buffalo namen bloedstalen af bij 251 studenten tussen 18 en 24 jaar oud. De studenten dienden ook vragenlijsten in te vullen met betrekking tot hun fysieke gezondheid en hun gebruik van Facebook, Twitter, Snapchat en Instagram. Gemiddeld spenderen jongeren in die leeftijdscategorie zes uur per dag aan sociale media.
De onderzoekers vonden in de bloedstalen verhoogde niveaus van C-reactief proteïne (CRP), een biologische marker van chronische ontsteking die kan wijzen op de ontwikkeling van ernstige ziekten zoals diabetes, bepaalde kankers en hart- en vaataandoeningen.
Uit de antwoorden op de vragenlijsten kwam dan weer naar voor dat socialemediagebruik in verband staat met meer algemene lichamelijke klachten als hoofd-, borst- en rugpijn en dat er een correlatie is tussen het socialemediagebruik en het aantal doktersbezoeken voor ziektebehandeling.
De wetenschappers van de Universiteit van Buffalo beseffen dat zich hier de kip-of-het-ei-vraag stelt: veroorzaakt intens gebruik van sociale media de lichamelijke problemen of leidt een slechte gezondheid tot een intenser gebruik van sociale media?
“Er is nog verder onderzoek nodig”, zegt David Lee, de hoofdauteur van de studie, in het wetenschappelijke tijdschrift Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking. “Met deze studie hebben we in de eerste plaats aangetoond dat het gebruik van sociale media wel degelijk gelinkt kan worden aan iemands lichamelijke gezondheidstoestand.”