Snelwandelen met Wauters en Waes

Maandag gingen Tom Waes en Koen Wauters de onderlinge strijd aan in het snelwandelen. Bekijk het fragment en en enkele leuke snelwandelweetjes!

In de vierde aflevering van Wauters vs Waes moesten Koen Wauters en Tom Waes het tegen elkaar opnemen in een wedstrijdje snelwandelen over 3,2 km. Waes haalde het in 20’11” (goed voor een gemiddelde van 9,5 km/u) met enkele meters voorsprong op Wauters, die in de laatste 100 meter nota bene gediskwalificeerd werd wegens lopen.

In de aflevering kwamen we te weten dat er in Vlaanderen maar een handvol snelwandelaars zijn die hun sport competitief beoefenen. Er zijn twee regels in het snelwandelen: minstens één voet moet contact houden met de grond en de knie van het standbeen moet gestrekt zijn vanaf het moment dat de voet de grond raakt tot deze recht onder het lichaam is. Als een scheidsrechter vindt dat een deelnemer een regel dreigt te overtreden, dan kan hij hem waarschuwen met een gele kaart. Als hij vindt dat de deelnemer de regel overtreedt, volgt er een rode kaart. Drie rode kaarten van drie verschillende juryleden betekent de diskwalificatie.

Het wereldrecord op de 20 km bij de mannen staat op naam van de Rus Vladimir Kanajkin in 1u17’16”, goed voor een gemiddelde van liefst 15,5 km/u. Zijn landgenoot Denis Nizjegorodov is met 3u34’14” wereldrecordhouder op de 50 km (gemiddeld 14 km/u). Tijden waar de meeste lopers een puntje aan kunnen zuigen…

Koen Wauters en Tom Waes kregen voor hun snelwandelopdracht trouwens de raad om te gaan trainen in winkelstraten om op hun techniek te kunnen letten in de etalages. Zo gezegd, zo gedaan… Bekijk het hilarische filmpje via de link hieronder!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?