Sneller worden op de marathon? Trager trainen is de boodschap!

Wil je graag vooruitgang boeken op je marathontijd? Dan is het goed om langzamer en rustiger te trainen én voldoende af te wisselen met andere sporten.

Wil je graag sneller lopen op de marathon? Dan moet je trager trainen en lopen voldoende afwisselen met andere sporten. Dat is de voorzichtige conclusie van een onderzoek van loopapp Strava, waarbij de trainingsgegevens van 44 miljoen gebruikers geanalyseerd werden.

De studie van Strava bracht de volgende zaken aan het licht:
* Lopers die erin slaagden hun tijd te verbeteren op de marathon, hadden bij hun voorbereiding meer tijd besteed aan andere sporten dan in het jaar daarvoor, bij hun vorige marathon.
* Mensen die 2 jaar na elkaar dezelfde marathon liepen, werden sneller door in hun voorbereidingsperiode minder te trainen aan marathontempo dan het jaar voorheen (25% tegenover 43%).
* Hardlopers die veel trainen aan lage intensiteit blijven makkelijker gemotiveerd, zeker als ze af en toe een andere sport beoefenen (bv. zwemmen, fietsen…). Het is ook beter om vaker rustig te trainen dan minder vaak maar dan té intensief.

Deze handige en haalbare tips kunnen weleens van pas komen voor wie zich (nog eens) aan een marathon wil wagen!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?