Sneller lopen? Sportdrank uitspugen!

Duursporters die een sportdrank met snelle koolhydraten door hun mond laten gaan en dan uitspugen, zetten betere tijden neer dan sporters die de sportdrank doorslikken. Gentse wetenschappers hebben deze theorie bevestigd.

Sportwetenschappers breken hun hoofd over dit pas ontdekte onverklaarbare fenomeen waarmee duursporters hun prestaties kunnen verbeteren. Bewegingswetenschappers van de Universiteit Gent hebben nu een nieuw stukje van de puzzel gepubliceerd, staat te lezen op Ergogenics.org.

Dat sporters beter presteren door sportdrank als ze 2 à 3 uur actief zijn, dat is logisch. Hun glycogeenvoorraden raken op en hun glucosespiegel daalt. Maar hoe sportdranken de prestaties verbeteren als sporters een uur of korter actief zijn, dat is nog steeds niet duidelijk. Het lichaam van een duuratleet zou over voldoende reserves moeten beschikken.

Een mogelijkheid is dat het prestatieverbeterende effect ontstaat in de mond. In recente studies presteren sporters beter als ze hun mond spoelen met sportdrank en die daarna uitspugen.

TRIATLETEN OP DE TESTBANK

De Gentse onderzoekers lieten 12 getrainde triatleten een hoeveelheid arbeid verzetten op een fiets. Als de sporters continu op 75 procent van hun maximale vermogen zouden fietsen, dan zouden ze 1 uur over de inspanningsproef doen.

De ene keer kregen de triatleten 14 ml Gatorade per kg lichaamsgewicht, de andere keer een met aspartaam gezoete placebo zonder joules. Gatorade is een isotone sportdrank die voor 6 procent bestaat uit snel opneembare koolhydraten. De sporters verdeelden de drank over de periode dat de rit duurde. Ze moesten per keer de vloeistof 5 seconden door hun mond spoelen en uitspugen of meteen doorslikken.

De tijd die de triatleten nodig hadden voor hun rit was 3,7 procent korter als ze hun mond alleen maar spoelden. Het spoelen verhoogde de hoeveelheid arbeid die de sporters per tijdseenheid konden verzetten.

RECEPTOREN IN DE MOND?

Het spoelen verhoogde de concentratie melkzuur in het bloed. Melkzuur komt vrij als spieren koolhydraten verbranden. Kennelijk stimuleert het spoelen de oxidatie van glucose.

Dat de sportdrank niet werkt als je die alleen maar doorslikt komt waarschijnlijk doordat inslikken kort duurt, vermoeden de onderzoekers. Kennelijk zitten er in de mond receptoren voor koolhydraten die de verbranding van glucose door het lichaam stimuleren.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?