Sneller lopen na zuurstoftekort

Wanneer je je spieren kortstondig blootstelt aan zuurstoftekort, kan je vervolgens sneller lopen. De techniek is echter onvoldoende ontwikkeld om er zelf mee te gaan experimenteren.

Het is al langer geweten dat een kunstmatig opgewekt zuurstoftekort (IPC, ischemisch preconditioneren) in bijvoorbeeld een arm, de schade aan de hartspier na een hartinfarct vermindert.
Dr. Dick Thijssen, bewegingswetenschapper aan het UMC St Radboud en de Liverpool John Moores University besloot daarop het effect van kunstmatig opgewekt zuurstoftekort op een sportprestatie te onderzoeken.

Dertien goed getrainde vrijwilligers moesten zo snel mogelijk vijf kilometer lopen nadat vier maal gedurende vijf minuten de bloedtoevoer naar de benen één voor één werd afgesloten. In vergelijking met de tijd die ze liepen zonder IPC, waren ze gemiddeld 34 seconden sneller, goed voor een verbetering van 2,3%.

Niet alleen de langeafstandlopers blijken baat te hebben bij de techniek met zuurstoftekorten. Ook bij sprintende rugbyspelers en zwemmers werden betere prestaties aangetoond. Uit vervolgonderzoek is gebleken dat bij een duurinspanning na IPC de spieren minder verzuren dan na dezelfde inspanning zonder IPC. Het is nog niet duidelijk of er zich minder melkzuur vormt, of dat het melkzuur sneller wordt afgebroken.

IPC is bolgens Thijssen mits deskundige begeleiding geen gevaarlijk techniek en vergelijkbaar met het afbinden van de arm voor een bloeddrukmeting. Toch raadt hij af om er zelf mee te gaan experimenteren. “De techniek is nog onvoldoende ontwikkeld. Bovendien is het schadelijk om een lichaamsdeel te lang af te binden.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?