One young sporty woman jogging in nature at beautiful summer sunset

Sneller lopen en minder blessures? Coaches delen hun tips voor een efficiënte loopstijl

+ Deze nieuwe tool helpt je je loophouding optimaliseren (video).

Het blessurerisico verkleinen, je snelheid verhogen en minder energie verbruiken: het zijn maar enkele voordelen van een goede loophouding. Ben jij niet gezegend met die ‘perfecte’ loopstijl? Geen paniek, want die … bestaat toch niet. Maar er is wel een duidelijk verschil tussen lopers met souplesse en lopers die minder efficiënt ogen. Daarom vroegen we Energy Lab-coaches Thijs Dekiere en Aron Verhaeghe voor advies over een goede loophouding en -techniek.

Wat verstaan jullie precies onder een ‘economische’ of efficiënte loopstijl?

Thijs: “Als we over bewegingseconomie spreken, hebben we het vooral over de energie die je gebruikt om een beweging uit te voeren. Hoe stabieler je een beweging uitvoert, hoe beter voor de loopeconomie. Dus hoe beter je rompstabiliteit, hoe efficiënter je gaat lopen en hoe minder energie je verbruikt om aan eenzelfde snelheid te lopen.”
Aron: “De kost aan energie die je nodig hebt om een kilometer af te leggen aan een bepaald tempo zal lager liggen als je een efficiënte loophouding hebt. Hoe langer de afstand, hoe groter de winst die je kan boeken.”

Hoe belangrijk is de loopstijl om het blessurerisico te beperken?

Thijs: “Heel belangrijk. Vooral bij een ‘zware’ loopstijl die een flinke impact met zich meebrengt, is het risico op blessures vaak groter. Dergelijke loopstijl kan je herkennen aan het geluid bij het grondcontact. Bij Energy Lab werken we samen met RunEasi en kunnen we de impact van het grondcontact op de rompstabiliteit nauwkeurig meten. Dit is een grote meerwaarde naar blessurepreventie toe.”
Aron: “Naast een verkeerde intensiteit en te groot loopvolume is een verkeerde loophouding een van de belangrijkste oorzaken van blessures. Je loophouding gaat samen met je rompstabiliteit. Als die spiergroepen niet optimaal functioneren, zullen er overbelastingsblessures optreden.”

Verbeter je looptechniek en verminder je blessurerisico met Runeasi

Energy Lab biedt sinds kort een innovatieve tool aan waarbij je een biomechanische loopanalyse kan laten afnemen met behulp van RunEasi. Dit is een nieuwe technologie die je loopbewegingen op een efficiënte en wetenschappelijk onderbouwde manier analyseert. RunEasi werd recent ontwikkeld aan de KU Leuven. Op basis van de analyse worden je sterke en zwakke punten bepaald, alsook de (eventuele) links/rechts asymmetrie in kaart gebracht. Hoe beweeg je? En hoe kan je blessures voorkomen door je loophouding aan te passen? Onze coaches voorzien je van op maat gemaakte oefeningen om thuis aan je zwakkere punten te werken. Meer info over deze biomechanische loopanalyse op www.energylab.be en www.runeasi.ai.

RunningBE sprak alvast met Kurt Schutte, CEO van Runeasi, die voor jullie de tool helder uitlegt. Bekijk de video hieronder voor meer informatie:

In het juli/augustusnummer van RunningBE magazine beantwoorden de Energy Lab-coaches al je vragen over een goede loophouding en leggen ze je uit hoe je die optimaliseert. Ook tonen ze je enkele stabilisatieoefeningen voor een betere loophouding aan te nemen en aan te houden op het einde van een lange training of intensieve wedstrijd. Lees het volledige artikel nu in het nieuwste RunningBE magazine. Verkrijgbaar in de supermarkt, dagbladhandel, Standaard Boekhandel en online via de webshop. Je kan het volledige artikel ook digitaal lezen via Blendle.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?