‘Sneller dan Bolt kan bijna niet’

Heel veel sneller dan Usain Bolt zal de mens niet kunnen lopen. Dat beweert althans een Nederlandse hoogleraar neuromechanica. Volgens hem is de Jamaicaanse spurtbom zijn tijd ver vooruit.

De 9.58 die Bolt in 2009 liep was eigenlijk pas te verwachten in 2068. (foto belga)
Bert Otten van de Rijksuniversiteit Groningen rekende uit dat de 9,58 seconden die Bolt in 2009 neerzette op de 100 meter sprint gezien de ontwikkelingen in de atletiek eigenlijk pas te verwachten viel in 2068.

Bolts prestatie is volgens de Nederlander dus buitengewoon. ”Heel veel sneller zal een mens niet kunnen lopen. We zitten inmiddels erg dicht tegen de ingebouwde grenzen van de mens aan.”

Lange tijd werd aangenomen dat korte en breedgeschouderde sprinters in staat zijn de snelste tijden te lopen. Maar daar lacht de 1,96 meter lange Bolt eens mee, aldus Otten. “Zijn lengte blijkt juist een voordeel te zijn. De kracht van Bolt schuilt in de verhouding tussen boven- en onderbeen. Hij heeft veel langere onderbenen dan op basis van zijn bovenbenen verwacht mag worden. Daarbij is de kuitspier in verhouding vrij klein en zit de spier erg hoog, net als bij een paard.”

Bert Otten: ‘Mensen met korte onderbenen zijn in de sprint per definitie losers’
Hoewel Bolt trager start dan zijn naaste concurrenten, kan hij volgens Otten door de afwijkende verhouding een enorme snelheid ontwikkelen. “Ik denk dat mensen met korte onderbenen in de sprint per definitie losers zijn. Ze kunnen trainen wat ze willen, maar dat zal alleen een extraatje zijn. Het record van Bolt zullen ze niet verbreken.”

De hoogleraar verwacht dat Bolt de 9,40 seconden nooit zal halen, maar voorspelt dat hij wel de 9,50 kan benaderen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?