‘Slow fashion’ in sport: hoe Belgisch sportmerk Moov360 prestatie en comfort met duurzaamheid verbindt

‘Slow fashion’ is de reactie op de ‘fast fashion’-industrie. Die laatste wordt gekenmerkt door het gebruik van minder kwaliteitsvolle materialen, slechtere werkomstandigheden en productieprocessen met een negatieve impact op het milieu. Ook in de sportkledingindustrie is fast fashion sterk vertegenwoordigd. Gelukkig is er de laatste jaren een tegenbeweging die de fast fashion de rug toekeert. Om sportkledij weer eerlijker te maken en de klimaatverandering tegen te gaan, is er ‘slow fashion’.  

Vaak zijn het kleinschalige start-ups die zich op vlak van duurzaamheid willen onderscheiden van de grote sportmerken en hun businessmodel baseren op transparante en ethische productieprocessen. Een van die merken is het Belgische Moov360.

Moov360 is een duurzaam, stijlvol én Belgisch merk dat werd opgericht door Daphné Dulait. Daphné is gepassioneerd door outdoor sportactiviteiten (trailrunning, wielrennen, skiën, hiken, …) en de natuur. Dankzij haar sportieve uitdagingen kan Daphné haar producten uitgebreid testen en ze keuren op elk detail, zoals de naden, zakken en pasvormen. “Bij Moov360 willen we onze kleding op een toegewijde en verantwoorde manier produceren en onze impact op het milieu beperken. Zo hopen we een echte toegevoegde waarde te zijn in de sportkledingwereld”, luidt het bij de Belgische start-up.

Oprichtster Daphné Dulait

De collecties van Moov360 worden in België ontworpen en in Italië vervaardigd – 100% Europees dus. Daphné is architecte van opleiding en werkt samen met een team van textielontwerpers om strakke, stijlvolle en tijdloze ontwerpen te creëren. Moov360 trekt duurzaamheid door in het hele proces: van ontwerp tot productie en transport. Maar zelfs na je aankoop wordt de milieu-impact van je sportkleding tot een minimum beperkt. “We willen onze kleding een tweede leven geven en focussen dus ook op circulariteit. Wanneer je je kleding niet meer draagt, nemen we deze terug om er sportaccessoires van te maken.” Ook zal het merk in 2024 werken met een systeem van pre-orders. “Wij willen een verstandige productie in eerlijke hoeveelheden en zonder overdaad faciliteren.”

Duurzaam Econyl®️

De productie van de Moov360 vindt plaats in Italië, op slechts 400 km afstand van de teruggewonnen visnetten en de productieplaats van Econyl®️ geregenereerd 100% garen. Econyl®️ speelt een sleutelrol bij het Belgische merk: deze nylonvezel is gemaakt van gerecycleerde visnetten en post-industrieel afval. Van Econyl®️ kan je bovendien nieuwe kledingstukken maken die zelf 100% recycleerbaar zijn. En ook technisch blijft de sportkledij hoogstaand. “Onze materialen bieden een groot comfort: ze zijn extreem zacht, sneldrogend (en anti-geur). Ze bieden ook een mooie ondersteuning aan de spieren. De kleding is zowel technisch als esthetisch en ecologisch verantwoord”, aldus Daphné Dulait. “Voor zowel korte als lange inspanningen krijg je optimaal comfort. Bovendien zijn de kledingsstukken zo ontworpen en bestudeerd om een zo lang mogelijke levenskwaliteit te bieden.”

Moov360 biedt ook een B2B-service aan om ondernemingen en sportclubs aan te moedigen om voor duurzaamheid te kiezen bij het aankopen van ethische en lokale sportoutfits (lopen en wielrennen). Moov360 maakt je design op maat om aan je wensen op vlak van kleur, pasvorm en hoeveelheid te voldoen.

Wat is slow fashion?

Items die gemaakt zijn volgens de ‘slow fashion’-filosofie worden gemaakt van kwaliteitsvolle materialen die lang meegaan. Ze zijn gemaakt om permanent deel te blijven uitmaken van je kledingkast. Daarnaast is slow fashion ook duurzaam op milieuvlak. Het gaat om kledingstukken die erg weinig impact hebben op de omgeving, ongeacht hoe vaak ze geproduceerd worden. De productiemethodes bij slow fashion verminderen koolstof- en wateruitstoot en verzekeren een duurzaam gebruik van de omgeving. Verder is slow fashion ook ethisch geproduceerd, wat betekent dat werknemers die de kleding maken een rechtvaardig loon krijgen en correct behandeld worden.

Moov360 is een Belgisch merk dat sterk inzet op slow fashion en milieuvriendelijke, stijlvolle sportkleding maakt. De items van Moov360 zijn zowel technisch hoogstaand als ethisch verantwoord. Zo onderscheid het Belgisch merk zich op drie vlakken:

  • Het focust op hoge kwaliteit en verzekert lang gebruik (het biedt bovendien een hersteldienst aan tot 2 jaar na aankoop).
  • Het verzekert een eerlijke productie (de collecties worden gemaakt in Italië met een correcte bescherming en vergoeding van de werknemers) en respecteert de meest bindende normen op vlak van milieu.
  • Het draagt milieuvriendelijkheid en de sociale impact van productiemethodes hoog in het vaandel.

Benieuwd naar de collectie en meer uitleg over het duurzame merk? Neem een kijkje op www.moov360.com

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?