Slimme patch helpt jou juist trainen

De Vlaamse professor Steven Vos ontwikkelde aan de Universiteit van Eindhoven een soort patch die je helpt om 'goed' en meer op intuïtie te lopen.
Loop je te snel en is je hartslag te hoog? Dan kleurt de sticker, die je op de zijkant van je knie plakt, rood. Zo weet je of je juist traint en kan je stijfheid en zelfs overbelastingskwetsuren vermijden.
Een sensor in je schoenzool meet de impact van het lopen op je lichaam en stuurt die informatie door naar de patch. Die is gevuld met inkt dat zich over een dun laagje stof in de patch verspreidt als je ‘verkeerd’ loopt. De sticker of patch werd ontworpen om sporters meer op intuïtie te laten lopen. Volgens professor Steven Vos is de patch makkelijk te gebruiken en is de info via de patch makkelijk te intrepreteren. De sticker geeft informatie over je hartslag, loopritme en lichaamstemperatuur: belangrijke gegevens om efficiënt te trainen. 
Een eerste hoopgevende test vond plaats tijdens de Marathon van Eindhoven, half oktober. Professor Vos en zijn team aan de Universiteit van Eindhoven willen volgend voorjaar een echt werkend concept hebben. “Nadien willen we de sticker op grotere schaal testen om het later misschien wel in de winkel te hebben”, aldus Vos.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?