Professor Jo Bower van de Universiteit van East Anglia en professor Cara Palmer van de Montana State University analyseerden data uit 154 slaaponderzoeken die in de voorbije 50 jaar gedaan werden. Hun studie is de meest uitgebreide analyse van slaap- en emotieonderzoek tot nu toe en levert sterk bewijs dat slaaptekort een negatief effect kan hebben op iemands emotioneel functioneren.
In alle 154 onderzoeken grepen de onderzoekers gedurende één of meerdere nachten in op de slaap van de deelnemers. Bij sommige experimenten werden de deelnemers langere tijd wakker gehouden, in andere gevallen kregen ze een kortere dan normale hoeveelheid slaap of werden ze gedurende hun slaap periodiek gewekt.
Elke studie mat ook ten minste één emotiegerelateerde variabele na de slaapmanipulatie, zoals de zelfgerapporteerde stemming van de deelnemers of hun reactie op emotionele stimuli en metingen van depressie- en angstsymptomen. Alle drie de soorten slaapverlies resulteerden in minder zelfgerapporteerde vreugde, geluk en tevredenheid.
“Zelfs kleine hoeveelheden slaapverlies, zoals een uur of twee extra opblijven, hadden een impact op ons emotioneel functioneren”, zegt professor Bower op de website van de Universiteit van East Anglia. “We ontdekten ook dat slaapverlies de angstsymptomen verhoogde en de opwinding als reactie op emotionele stimuli verminderde.”
Eén beperking van het onderzoek is dat de meerderheid van de deelnemers jongvolwassenen waren, met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar. Toekomstig onderzoek zou een meer diverse leeftijdsgroep moeten omvatten om beter te begrijpen hoe slaapgebrek mensen op verschillende leeftijden beïnvloedt, aldus de onderzoekers. Bower suggereert dat het ook interessant zou zijn om te onderzoeken hoe het emotionele functioneren herstelt nadat de slaap is hersteld.