Slaaponderzoek tijdens Roparun

Acht deelnemers aan de Roparun zullen nauwgezet in de gaten gehouden worden voor een onderzoek naar slaap en prestaties. Hun activiteit en slaap zal gemeten worden met een speciaal polsbandje.

“Sommige mensen vallen goed in slaap meteen na een inspanning, anderen niet”, zegt neuroloog Marcel Smits van het Ziekenhuis Gelderse Vallei in de Nederlandse krant De Telegraaf. “Hoe beter mensen slapen, hoe beter ze presteren. Wij willen weten welke factoren meespelen bij mensen die snel in slaap vallen.”

In ideale omstandigheden zit er zo’n twee uur tussen grote lichamelijke of mentale inspanningen en het moment waarop mensen gaan slapen. Bij de Roparun wordt het bioritme echter compleet overhoop gehaald. De deelnemers lopen steeds vier uur aan een stuk, waarna ze afgelost worden en kunnen slapen, waarna ze weer gaan lopen, en dat 48 uur aan een stuk.

Omdat de tijd beperkt is, moeten de deelnemers zo snel mogelijk gaan slapen nadat ze het estafettestokje hebben doorgegeven. De onderzoekers willen daarom kijken of de deelnemers bijvoorbeeld beter slapen nadat ze in een rustige, stille auto naar een slaapplek worden gereden dan als dat gebeurt met een drukke bus.

Smits hoopt dat de resultaten van het onderzoek ook vertaalbaar zijn naar andere situaties. “Voor mensen die avonddiensten werken en de volgende dag vroeg op moeten bijvoorbeeld, is het relevant om te weten hoe ze het beste snel in slaap kunnen komen.”

Smits denkt zelf dat de sleutel tot goed slapen in een goede voorbereiding ligt. “Zorg dat je goed uitgerust aan een topprestatie begint, of het nu de Roparun of de avonddienst is. Goed slapen dus de dagen ervoor.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?