Simpele manier om te achterhalen of je overtraind bent

De zomer brengt meestal goed weer met zich mee. En dat nodigt misschien uit om wat vaker te gaan lopen, met soms overtraining tot gevolg. Maar hoe weet je nu wanneer je te veel getraind hebt? Daar is een simpel trucje voor.

Overtraining en overbelasting kan je opsporen via de rustpols (hartslag in rust). Wanneer het hart in rust 5 slagen hoger slaat dan normaal, dan is het aangeraden om het die dag wat rustiger aan te doen. Een verhoging van 10 slagen boven je normale rustpols wijst op oververmoeidheid of ziekte en betekent absolute rust gedurende 3 dagen of langer.

De rustpols meet je ’s morgens net na het ontwaken, liggend op de rug. Bij een verhoogde ochtendpols voel je je vaak ook niet 100% fit en gezond. Indien je last hebt van een prikkelende keel, niezen of een loopneus, kan je aan een rustige intensiteit blijven sporten. Indien je je slap voelt en ook spierpijn hebt, dan is het af te raden om te gaan trainen.

Luister naar je lichaam

Pijn aan de voor- of zijkant van de knie, rond het scheenbeen of aan de achillespees zijn typische voorbodes van blessures. Negeer deze signalen niet en ga eventueel langs bij een specialist vooraleer de pijntjes uitgroeien tot een echte sportblessure.

In samenwerking met Energy Lab

Klik hier voor meer trainingsadvies

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?