Seizoensrecept: salade met rode biet, sinaasappel en granaatappelpitjes

Koken en eten volgens het seizoen heeft veel voordelen. Je brengt meer variatie in je menu, je bespaart geld én seizoensproducten zijn beter van smaak en kwaliteit. Deze heerlijke lunchsalade maak je met een groente die momenteel volledig in 't seizoen is: rode biet!

Rode bieten zitten barstensvol vitamines en mineralen. Bieten en bietensap zijn onder andere krachtige bronnen van anorganische nitraten, die kunnen helpen om de bloeddruk te verlagen, ontstekingen te vermijden en de zuurstoftoevoer te verbeteren. Verschillende wetenschappelijke studies wijzen uit dat de nitraten in biet prestatiebevorderend kunnen werken. Als je het een gedoe vindt om ze zelf te koken en te pellen, kan je ze ook voorgekookt (of in sapvorm) kopen.

Rode biet is momenteel 100% in ’t seizoen. Hoog tijd dus om rode bietjes in huis te halen voor deze smakelijke power-salade! De aardse smaak van de bieten is een ‘match made in heaven’ met de friszoete smaak van de sinaasappel en de granaatappelpitjes. Ideaal als lunch!

INGREDIËNTEN (voor 1 persoon):

* 75 à 100 gr gemengde sla
* 1 voorgekookte rode biet (ongeveer 75 gr)
* 1 sinaasappel
* 15 à 20 gr granaatappelpitjes
* 1/4 rode ui
* een handvol pijnboompitten (eventueel licht geroosterd)
* 1 el citroensap
* 1 el olijfolie, notenolie, avocado-olie,…
* kruiden: peterselie (bij voorkeur vers), peper, zout

AAN DE SLAG!

* Snijd de rode biet in schijfjes. Pel de sinaasappel en snijd hem in plakjes. Pel de granaatappel en haal er de pitjes uit. Snijd de rode ui in ringen.
* Leg de sla op een bord en verdeel er de gesneden sinaasappel en ui over.
* Maak een dressing met olijfolie, citroensap, peper en zout. Druppel de dressing over de salade.
* Werk af met de granaatappelpitjes, de pijnboompitten en peterselie.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?