Schoolcarrière grootouders beïnvloedt biologische leeftijd kleinkinderen

Gezonde voeding, sport en beweging, toegang tot medische zorg, ... Het zijn allemaal voor de hand liggende factoren die in verband gebracht worden met een lang en gezond leven. Maar een nieuwe wetenschappelijke studie toont aan dat ook de schoolcarrière die je grootouders doorlopen hebben je biologische leeftijd beïnvloedt ...

Iemands biologische of epigenetische leeftijd zegt iets over hoe oud iemand is op basis van zijn gezondheidsprofiel en cellen. Die leeftijd komt niet noodzakelijkerwijs overeen met iemands chronologische leeftijd, die je van je geboorteakte en identiteitskaart kan aflezen. De biologische leeftijd wordt beïnvloed door de mate van beweging, stress, slaap, voedingspatroon, …

Onderzoekers van de Drexel University, de University of California en de University of North Carolina voegen daar nu nog een nieuwe, enigszins verrassende factor aan toe: het opleidingsniveau van je grootouders.

Door gegevens van drie generaties te bestuderen – opleiding van ouders en grootouders en gezondheidsgegevens van ouders en hun kinderen – ontdekten de Amerikaanse wetenschappers een statistisch significante associatie tussen het opleidingsniveau van grootouders en de biologische leeftijd van hun kleinkinderen. Kleinkinderen wiens grootouders een langere schoolcarrière hebben doorlopen blijken een langzamere biologische veroudering te vertonen.

“We wisten uit studies bij dieren dat gezondheid wordt overgedragen van generatie op generatie. Maar we hebben nu robuuste menselijke gegevens die aantonen dat niet alleen de sociaaleconomische factoren van ouders een rol spelen in de gezondheid van hun kinderen, maar dat die invloed ook nog eens een generatie teruggaat”, aldus Agus Surachman, postdoctoraal onderzoeker aan de University of California en hoofdauteur van het onderzoek. Verder onderzoek is nodig om te verklaren waaróm dat zo is.

“In de Verenigde Staten hebben we de neiging om de individuele verantwoordelijkheid te overdrijven als het gaat om gezondheid — en er wordt veel de schuld gegeven aan mensen voor hun slechte gezondheid,” gaat Surachman verder. “Maar de realiteit is dat gezondheid veel complexer is dan dat. Sommige factoren liggen gewoon buiten onze controle, zoals de genetica en de geërfde epigenetica waarmee we geboren worden. Ik hoop dat dit ons helpt om milder en begripvoller te zijn naar onszelf toe en naar anderen.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.