Schoenenspecial: hoe kies je de juiste schoen en wanneer gooi je hem weg?

De schoenenspecial in ons magazine telt dit jaar niet minder dan 30 pagina's. We laten meer dan 50 schoenen aan bod komen en vertellen je ook hoe je in dat ruime aanbod de perfecte schoen vindt. En we geven je ook mee wanneer je je oude paar met pensioen mag sturen.

Wat eerst opvalt bij het immense aanbod loopschoenen, zijn de enorme prijsverschillen. Terwijl Decathlon loopschoenen van het huismerk aanbiedt voor minder dan 10 euro, schommelen de grote merken in een brede prijsvork van 60 tot 180 euro. Koen Wilssens van Runners’ Lab verklaart: “De goedkopere merkschoenen tot 100 euro vind je vooral bij retailers als Primo en Brantano, speciaalzaken zoals Runners’ Lab presenteren het assortiment tussen 100 en 180 euro.”

Er is trouwens wel degelijk een kwaliteitsverschil tussen de merkproducten naargelang het distributiekanaal, weet Wilssens: “Bij de goedkopere schoenen gebruiken de fabrikanten minder technologie en hoogwaardige grondstoffen. Daarnaast dempen die schoenen minder en is het bovenwerk inferieur afgewerkt. Ten slotte zijn ze ook minder duurzaam. Ze verslijten sneller en dat kan aanleiding geven tot blessures.”

Lag de gemiddelde prijs in de speciaalzaak nog niet zo lang geleden op 125 euro, dan is die intussen opgeschoven richting 140 euro. Wilssens kent de reden: “De stijgende loonkost in China! Sommige fabrikanten hebben daarom hun productie verhuisd naar landen als Taiwan, Indonesië en Vietnam. De productiekosten zijn daar weliswaar goedkoper, maar voorlopig halen ze in die landen toch niet dezelfde kwaliteitsnormen als in China.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?