Scanner onderscheidt sprinters en duursporters

De samenstelling van spiervezels, nuttig om atleten te typeren als explosieve of duursporter, kan voortaan snel en pijnloos via een NMR-scan. Dat ontdekten onderzoekers van de UGent.

Tot nu toe was een pijnlijke en minder accurate biopsie nodig om de samenstelling van spiervezels te analyseren. Volgens onderzoekers van de Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen aan de UGent kan dat nu dus ook snel en pijnloos via een Nucleair Magnetische Resonantie-scan.

“De samenstelling van de spiervezels bepaalt of iemand best snelle, explosieve sporten beoefent of eerder voorbestemd is voor duursporten”, aldus professor dr. Wim Derave. “Het onderzoek toont aan dat de hoeveelheid carnosine in een spier een indicatie geeft van het aantal snelle en trage vezels. Carnosine is een stof die van nature in de spieren voorkomt, veel meer in snelle dan in trage spiervezels en wordt het makkelijkst opgespoort met een NMR-scanner.”

Onderzoek aan de UGent in 2011 wees uit dat sprinters in hun kuitspieren bijna dubbel zoveel carnosine hebben dan duuratleten. “Dankzij deze nieuwe studie kunnen sportartsen en trainers dus voorspellen voor welke sportdiscipline een atleet het meeste potentieel heeft. Uiteraard spelen nog andere factoren dan spiervezeltype mee om prestaties op het hoogste niveau te leveren.”

De belangrijkste voordelen van een NMR-scanner zijn dat er geen naalden aan te pas komen. De methode is meer representatief dan een biopsie, neemt maar een half uur in beslag, is volledig pijnloos en beschadigt de spier niet. Nadeel is wel dat de methode niet goedkoop is, er is een krachtige NMR-scanner nodig, en dat onderzoek voorlopig enkel in het Gentse UZ kan uitgevoerd worden. De methode kan ook maar vanaf 16 jaar toegepast worden.

De bevindingen van het onderzoek naar de Muscle Talent Scan worden zaterdag gepresenteerd op het symposium Van wetenschap naar het veld. Daarmee viert het Centrum voor Sportgeneeskunde haar 20ste verjaardag.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?