Safety first: doe deze dingen voor je gaat lopen

Veiligheid voor alles. Ook in het lopen, want zelfs tijdens het uitoefenen van onze hobby moeten we attent zijn. Bekijk deze checklist steeds voor je vertrekt.

1. Loop tegen het verkeer in

Wie bij zijn auto-examen na een parkeermanoeuvre uit de wagen stapt en vooruit – met het verkeer mee – stapt, mag zijn rijbewijs vergeten. Je moet tegen het verkeer in wandelen, kwestie dat je beter ziet wat er gebeurt. Bij het lopen is dat niet anders, iets wat de lopers op bovenstaande foto dus nog moeten leren. Zo kan je anticiperen op ongewone situaties, iets wat veel moeilijker is wanneer die zich in je rug afspelen. Als je op de openbare weg loopt, probeer dan ook zo ver mogelijk van de rijbaan te lopen.

2. Licht iemand in

Je weet nooit wat er onderweg kan gebeuren. Laat daarom iemand voor je training weten welk parcours je zal afwerken en hoelang je ongeveer onderweg zal zijn. Als je merkelijk langer wegblijft, weet die persoon meteen waar hij (en eventueel anderen) moet gaan zoeken. Het kan ook nuttig zijn om je gsm mee te nemen, al is niet iedereen daar zo’n grote fan van.

3. Matig met muziek

Zeker als je in de buurt van drukke rijbanen loopt, is het wijselijk om zonder muziek te lopen. Niet alle automobilisten hebben alle lopers in de gaten en als jij de wagens ook nog eens niet hoort, verhoogt dat de kans op problemen onnodig. Wie niet zonder muziek kan, loopt het best in afgebakende (natuur)gebieden.

4. Go fluo

Wie ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat op pad gaat, draagt best altijd fluorescerende kledij. Je hoeft er niet uit te zien als een reclamebord op Piccadilly Circus, maar zorg er gewoon voor dat je een beetje opvalt voor je collega-weggebruikers. Tegenwoordig bestaan er van alle soorten loopkledij fluorescerende varianten.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?