Safari-joggen in Nederland

Om een safari op loopschoenen te beleven moet je niet per se naar Afrika. De auteurs van 'Het Geheim van Hardlopen' gingen safari-joggen op de Veluwe in Nederland. Lees hun verslag!

In het pikkedonker haalt Ron Hans op, want we gaan vandaag safari-joggen. Onderweg kletsen we wat bij en kijken we vooruit naar wat de dag ons zal brengen. De informatie op www.safari-joggen.nl is veelbelovend, maar we zijn toch nog wat sceptisch over de kans om echt wild te spotten. In ons eigen territorium (de Utrechtse Heuvelrug in Nederland) zien we wel regelmatig reeën, maar edelherten en wilde zwijnen komen daar niet voor. Rob Heusinkveld en Gert-Jan Duits, de beide organisatoren van het safari-joggen, hebben ons gevraagd om al om 6 uur op het parkeerterrein langs de A12 bij Arnhem-Noord te zijn. Na een introductie volgen we hun auto richting Terlet. Daar parkeren we de auto?s en kan de tocht echt beginnen.

Meteen een wild zwijn

Nog geen vijf minuten later zien we in de opkomende schemering bij een open veld al ons eerste wilde zwijn en even later nog diverse andere. Dat is het begin van een bijzondere ervaring die we ons leven lang niet meer zullen vergeten! We lopen die ochtend een rondje van zo?n 23 km door het Deelerwoud en de Loenermark en om de paar minuten spotten Rob en Gertjan weer wild. Ze hebben er een ongelooflijke feeling voor en turen links en rechts het bos in en fluisteren tegen ons: “Kijk, daar een edelhert, daar een roedel damherten”. Het gaat maar door, we zien in totaal die ochtend tientallen edelherten, tientallen damherten, een stuk of tien wilde zwijnen en ontelbare reeën. Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt!

Edelherten, damherten, reeën en wilde zwijnen

Het hoogtepunt was een roedel edelherten met een paar mannetjes met imposante geweien. We realiseren ons nu ook dat onze ontmoetingen met reeën in Den Treek puur toeval zijn, we zien ze omdat ze toevallig de weg of het pad oversteken. Maar Rob en Gert-Jan hebben er echt een oog voor om het wild midden tussen het bos en de struiken te zien. Ze hebben allebei mini-verrekijkers bij zich, die we af en toe mogen lenen om het wild nog beter te kunnen bespieden. We zien en horen ook vele vogels, kortom het is één adembenemende natuurervaring op de prachtige Veluwe. We wanen ons nu echt als de oermensen op jacht in de wilde natuur. Fantastisch dat je dit in Nederland kunt meemaken!

Zonsopgang is de beste tijd van de dag

Aan het eind van de ronde, als het lichter wordt, neem de wilddichtheid duidelijk af. Het is dus heel belangrijk om rond zonsopgang of zonsondergang te gaan lopen, want dan is het wild het meest actief. Terug bij de parkeerplaats bedanken we Rob en Gert-Jan voor deze levenservaring en nemen we afscheid. Onderweg naar huis duizelt het ons nog en kletsen we honderd uit over wat we allemaal gezien, gehoord en beleefd hebben.

De natuur laat zich niet dwingen

Gezien het bovenstaande zal het de lezer misschien niet verbazen dat we nog meerdere malen op herhaling zijn geweest met Rob en Gert-Jan. We zijn en blijven enorm enthousiast over de puur-natuur ervaring van het safari-joggen. We hebben wel gemerkt dat we die eerste keer toch ook wel een beetje geluk gehad hebben, want bij een safari in de kerstvakantie was de oogst aan waarnemingen een heel stuk minder. Maar ook dat is het mooie aan de natuur, het laat zich niet dwingen en het is iedere keer weer een verrassing wat je zult tegenkomen. Het concept van safari-joggen is heel goed doordacht. Lopen met kleine groepjes rond zonsopgang en met goede gidsen maakt de kans op wildwaarnemingen maximaal.

Respect voor de natuur

Respect voor de natuur staat centraal. Rob en Gert-Jan houden zich aan alle voorschriften en dragen een deel van de inkomsten af aan natuurbescherming. Safari in Nederland in combinatie met een rondje lopen. Voor ons absoluut een topervaring! En betere gidsen dan Rob en Gert-Jan zul je niet snel vinden. Wat hebben die jongens er een kijk op, fantastisch!

Je kunt het effect van alle factoren op je eigen tijden berekenen met onze calculator op de website www.hetGeheimvanHardlopen.be. Het boek is nu ook verkrijgbaar als e-book.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?