Sabbe bezig aan beste Barkley Marathons ooit

Karel Sabbe heeft donderdagvoormiddag (Belgische tijd) zijn beste prestatie ooit in de Barkley Marathons verbeterd. Onze landgenoot zit diep in de vierde ronde nog volop in de race, zo ver is hij bij zijn vorige twee deelnames nooit geraakt. Er zijn nog 7 van de 40 deelnemers in koers.

De Barkley Marathons is de zwaarste ultraloop ter wereld: op 60 uur tijd moeten de lopers in het Frozen Head State Park in het Amerikaanse Tennessee op een onherbergzaam terrein met 18.000 hoogtemeters vijf niet gemarkeerde lussen van 32 km afleggen. Ze beschikken enkel over een getekende kaart en een kompas om de route te zoeken. Elke ronde moet bovendien binnen de 12 uur gelopen worden. Sinds de eerste editie van deze waanzinnige ultraloop in 1986 hebben nog maar 15 lopers de eindmeet bereikt.

Bij zijn vorige twee deelnames was Sabbe telkens de laatste overblijver, maar de vijf lussen binnen de 60 uur afwerken lukte hem nog niet. Deze keer wel? Sabbe heeft nu alleszins al meer kilometers in de benen dan ooit tevoren. Dinsdagvoormiddag (Belgische tijd) passeerde hij tijdens de vierde ronde aan de ‘Watertoren’ en zo ver is hij bij zijn eerdere deelnames nooit geraakt. Sabbe passeerde de Watertoren in vijfde positie, een uur na de kopgroep van vier. Er zijn in totaal nog zeven lopers in de race.

Maar eigenlijk maakt die posiie in de race totaal niet uit. In de Barkley Marathons is iedereen die de vijf lussen binnen de 60 uur kan afwerken een winnaar (wij zouden zelfs zeggen dat alle deelnemers sowieso al ‘winnaars’ zijn, nvdr). De laatste die daarin slaagde was John Kelly in 2017. Dat er nu in ronde 4 nog altijd zeven lopers in de wedstrijd zijn is een een record. Onder hen ook Jasmin Paris. De Britse is nog maar de tweede vrouw ooit die aan de vierde lus begonnen is na Sue Johnston in 2001.

Naast Karal Sabbe was Thomas Van Woensel de tweede Belg aan de start van de Barkley Marathons, maar de debutant uit Heist-op-den-Berg heeft in de tweede ronde de handdoek in de ring gegooid omdat hij zich misselijk voelde en begon te zwalpen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?