Rustperiode? Zo haal je er later je voordeel uit

Even geen loopdoelen meer in de nabije toekomst? Met dit handige overzichtje stel je de juiste prioriteiten om die rustigere periode slim aan te pakken en er later je voordeel uit te halen.
Door enkele simpele, maar doelgerichte vragen te stellen, kan je nagaan hoe je die rustigere periode nu het beste aanpakt. De Amerikaanse loopwebsite PodiumRunner toont in een handige flowchart hoe je loopdoelen, -geschiedenis en mogelijke blessures bepalen welk trainingsaspect bij jou deze periode prioritair is. Hieronder overlopen we de drie opties.

Null 

1. Prioriteit: build mileage
Tijdens de wintermaanden kan je een belangrijke basis leggen voor het volgende seizoen door je uithoudingsvermogen en aerobische capaciteit te vergroten. Probeer je kilometeraantal te verhogen zonder daarbij geblesseerd te geraken en zorg dat je zo’n 80% van je wekelijkse kilometeraantal rustig loopt. Wees voorzichtig en bouw geleidelijk aan op. Een algemene regel luidt om je kilometeraantal wekelijks met niet meer dan 10 à 15% te verhogen. 
2. Prioriteit: neuromuscular
Als je eerder je snelheid dan je uithouding wil verbeteren, dan is deze periode ideaal om te focussen op de zogenaamde ‘neuremusculaire coördinatie’, ofwel de zenuw-spieraansturing. Een goede samenwerking tussen het zenuw- en spierstelsel is belangrijk om onder meer je loopstijl op punt te stellen en efficiënter te lopen. Bij dit type trainingen focus je bijvoorbeeld op plyometrie, kracht en explosiviteit. 
Ook versnellingen tijdens je looptraining horen hier thuis, zodat je een brede basis ontwikkelt. Tijdens deze periode mogen de versnellingen niet uitputtend zijn: doe enkele korte herhalingen en neem langer rust tussen de reeksen. Het doel van een rustperiode is om opnieuw energie te krijgen, niet om je volledig uit te putten. 
3. Prioriteit: strength & mobility
Kracht- en mobiliteitsoefeningen verdienen je prioriteit als je last hebt van een blessure die wellicht veroorzaakt werd door zwakke spieren. Als je nu de tijd neemt om die spieren te versterken, spendeer je deze ‘rustpauze’ nuttig en verklein je het risico op een nieuwe of terugkerende blessure eens je weer aan een nieuwe trainingscyclus begint.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?