Rustdag: wat zullen we drinken en eten?

Veel lopers hebben vooral interesse in wat ze moeten eten en drinken net voor of na een inspanning. Maar wat doe je het best op rustdagen?

Jolien Lewyllie, voedingsdeskundige bij Energy Lab, geeft volgende 3 adviezen mee.

1. Hou je vochtbalans op peil

“Ook op rustdagen is het belangrijk om je vochtbalans in de gaten te houden. Zeker als er weldra een wedstrijd op het menu staat, moet je dit respecteren. Dat wil niet zeggen dat je heel de dag niets anders moet doen dan water drinken. Check de kleur van je urine. Hoe donkerder die is, hoe meer je moet drinken.”

2. Denk aan je herstel

“Op rustdagen herstellen je spieren. Wie goed herstelt, presteert beter tijdens de volgende trainingen. Dat effect stimuleer je als je op rustdagen de juiste dingen eet. Ik denk aan koolhydraten, eiwitten en vezels. Zaken als calcium, vitamine D en ijzer heb je dan weer nodig om je reserves aan te vullen.”

3. Zorg voor een constante toevoer

“De meeste mensen nuttigen een licht ontbijt en een lichte lunch, gevolgd door een stevig diner ’s avonds. Nochtans is het beter om voor een constante energietoevoer te zorgen. Als je ontbijt en lunch licht zijn, probeer tussendoor je balans dan wat in evenwicht te brengen door noten of fruit te eten.”

Zelf voedingsadvies nodig? Stuur een mailtje naar jolien.lewyllie@energylab.be of volg haar op @sport_food_fun.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?