Runner’s high wetenschappelijk aangetoond

Elke loper heeft al wel eens van het fenomeen runner's high gehoord of het zelf ervaren. Na een zware training ervaart men dan een gelukzalig gevoel. Nu hebben wetenschappers het bestaan van zo'n runner's high wetenschappelijk aangetoond.

Mysterie van runner’s high is opgelost (foto belga)
Tot nu toe konden wetenschappers enkel endorfine, de stof die zorgt voor gevoelens van geluk en euforie, opsporen in het bloed van de atleet. Omdat die endorfines niet naar de hersenen gaan konden die dus onmogelijk verantwoordelijk zijn voor de zogenaamde runner’s high. Nagaan of het endorfinegehalte na een zware inspanning hoger ligt dan voor de inspanning had dus weinig zin. Ruim dertig jaar bleef de runner’s high een mysterie voor de wetenschappers.

Nu de wetenschap een pak verder staat konden Duitse wetenschappers met de allernieuwste technologiën nu wel het endorfinegehalte in de hersenen nagaan. Wat iedereen verwachtte is ook uitgekomen. Door het lichaam zwaar te belasten komt er wel degelijk een vloed aan endorfines vrij in de hersenen. Hoe meer endorfines er bij een atleet vrijkomen hoe groter het effect.

Dat verklaart meteen waarom sommigen na een inspanning nauwelijks iets gewaar worden en anderen zich juist heel gelukkig voelen.


Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?