Runner’s high op de Everest

Woensdag was het 60 jaar geleden dat Edmund Hillary en Tenzing Norgay als eersten de top van de Everest bereikten. De berg was opnieuw het decor voor een marathon ter ere van het duo. Bekijk de foto's!

De Tenzing-Hillary Everest Marathon maakt al voor het elfde jaar op rij deel uit van de jaarlijkse viering van het bereiken van de top van de berg door Sir Edmund Hillary en zijn sherpa Tenzing Norgay op 29 mei 1953.

De wedstrijd werd uiteraard niet op de 8.848 meter hoge top gehouden. De start vond plaats in het Qomolangma Base Camp op 5.364 meter hoogte. Via smalle, rotsachtige bergpaden, over hangbruggen en door boeddhistische kloosters bereiken de deelnemers de 2.000 meter lager gelegen finish in de stad Namche Bazaar. Daarmee is de Everest Marathon de hoogste 42,195 km ter wereld.

De ijle lucht en ijskoude temperaturen maakten van de Everest Marathon letterlijk en figuurlijk een adembenemende wedstrijd. Aan de start was er maar half zoveel zuurstof in de lucht dan op zeeniveau en de temperaturen schommelden er rond het vriespunt.

De Nepalezen bewezen nog maar eens het best om te kunnen met de inspanning op grote hoogte door de volledige top 10 in te palmen. De 31-jarige Ram Kumar Rajbhandari won in 3u59:45.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?