Run Oostende spannend tot in laatste rechte lijn

Een kleine 2000 lopers trokken zondag naar Oostende voor de 20ste Run Oostende, de tweede wedstrijd van de Carrefour Running Tour. De Ethiopiër Dame Tasama won de 10 km bij de mannen. Veerle Dejaeghere was de beste op de 5 km bij de vrouwen.

Veerle Dejaeghere was de beste in Oostende. (foto Alain Buyck)

Onder impuls van Ghirma Woldu brak de hoofdwedstrijd over 10 km meteen open. In zijn spoor volgden Lander Van Droogenbroeck, Dame Tasama en de beloftevolle duatleet Antoine Duvivier. Kristof Mouton, Bram Coppens en Bashir Abdi moesten toen al een gaatje laten.

Ongeveer halfweg bekocht Woldu zijn snelle start, want hij moest vooraan de rol lossen. Bij het leiderstrio was Van Droogenbroeck de sterke man, maar hij besefte dat hij de intrinsiek veel snellere Tasama moest zien achter te laten.

De finale was heel erg spannend, want zowel Duvivier als Van Droogenbroeck plaatsten een versnelling maar Tasama kwam telkens terug. Meer nog, op zowat 500 meter van de finish zette hij zijn sprint in en zo stormde hij onbedreigd naar de overwinning in 30:25.

Van Droogenbroeck (30:27) eindigde knap tweede en de moegestreden Duvivier (30:36) vervolledigde het podium. Mouton hield zijn Maldegemse dorpsgenoot Bram Coppens en de sterk eindigende Vlademir Tontchinski achter zich. Ghirma Woldu legde uiteindelijk beslag op de zevende plaats.

Bij de vrouwen liep Evy Pieters lange tijd aan de leiding, maar in de tweede helft van de wedstrijd begon ze te verzwakken. Annelies Demuynck slaagde er in om terug te keren en haast meteen liet ze Pieters achter. Beide atletes kwamen ook in die volgorde over de eindstreep. De Waalse Sabine Parent mocht als derde mee op het podium.

KNOKKEN TEGEN DE WIND

Onder een bewolkte hemel gaven de kinderen de aftrap van de Run Oostende. Dankzij de medewerking van de Oostendse scholen waren er meer dan 250 jonge deelnemers aan de Chiquita Kids Run. Eén van de jongste deelnemers was de 3-jarige Nathan Lemonnier die met zijn sportieve familie speciaal van Brussel naar Oostende was afgezakt om mee te lopen.

De 5 km was een kolfje naar de hand van Davy Stieperaere (16:02), die een enorme kloof uitbouwde op de rest van het deelnemersveld. Jeremy Van Ophem (16:53) en Alexandru Gal (17:14) legden beslag op de overige podiumplaatsen. Gal is een Roemeen die in Brussel werkt voor Microsoft.

Bij de vrouwen stond er zoals verwacht geen maat op Veerle Dejaeghere (16:53). De winnares van de Hemaco Dwars door Dendermonde, Ysabelle Vuillard (17:37), werd knap tweede en Kim Geypen (18:02) volgde als derde.

“De laatste 2 km was het knokken tegen de wind, maar gelukkig kon ik rekenen op de steun van Jeremy Van Ophem”, vertelde de West-Vlaamse winnares achteraf. “Ik had medelijden met Davy Stieperaere die het in de verte helemaal in zijn eentje moest zien te klaren.”

Veerle Dejaeghere is meteen ook de eerste leidster in het regelmatigheidscriterium Partena Run Classics Vlaanderen. Met de DVV Antwerp 10 Miles & Marathon volgt op 25 april de tweede wedstrijd, maar Dejaeghere zal haar leidersplaats niet kunnen verdedigen. Die dag loopt ze namelijk in Zwitserland. Bij de mannen mocht Lander Van Droogenbroeck de oranje leiderstrui aantrekken. Voor de Partena Run Classics Vlaanderen komen immers enkel lopers met de Belgische nationaliteit in aanmerking. 
Uitslagen
Run Oostende 10 km

MANNEN
1. Dame Tasama (Eth) 30:25
2. Lander Van Droogenbroeck 30:27
3. Antoine Duvivier 30:36

VROUWEN
1. Annelies Demuynck 40:24
2. Evy Pieters 40:48
3. Sabine Parent 41:12

Run Oostende 5 km

MANNEN

1. Davy Stieperaere 16:02
2. Jeremy Van Ophem 16:53
3. Alexandru Gal 17:14

VROUWEN
1. Veerle Dejaeghere 16:53
2. Ysabelle Vuillard 17:37
3. Kim Geypen 18:02


Klassement Partena Run Classics Vlaanderen
MANNEN
1. Lander Van Droogenbroeck 25 ptn
2. Antoine Duvivier 20 ptn
3. Kristof Mouton 17 ptn
4. Bram Coppens 15 ptn
5. Ghirma Woldu 13 ptn

VROUWEN
1. Veerle Dejaeghere 25 punten
2. Ysabelle Vuillard 20 ptn
3. Kim Geypen 17 ptn
4. Gwendolyn De Deyne 15 ptn
5. Axelle Roosebrouck 13 ptn

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?