Ruim 5000 (!) lopers geschrapt na gesjoemel in marathon

Helaas speelt er af en toe een enkeling vals tijdens een loopwedstrijd. Maar tijdens een recente marathon maakten de deelnemers het wel erg bont.

Sjoemelende lopers, verhalen daarover duiken steeds vaker op. Maar hoe meer van dat soort berichten wij lezen, hoe minder we het begrijpen – net als allicht de overgrote meerderheid van onze lezers. Heel wat deelnemers van de Mexico City Marathon waren duidelijk een andere mening toegedaan.

28.000 lopers stonden eind augustus aan de start van de wedstrijd waarin je je ook kan kwalificeren voor de prestigieuze marathon van Boston. En dat overhaalde blijkbaar heel wat lopers om te sjoemelen, want liefst 5806 deelnemers werden na afloop uit de uitslag geschrapt omdat ze een loopje met het reglement hadden genomen.

Wat was er gebeurd?

Onder meer de bekende valsspeler-jager Derek Murphy analyseerde op Marathoninvestigation.com de data van de bewuste marathon. Daaruit bleek dat de timingmatten, die om de 5 kilometer op het parcours lagen, opvallend weinig passages hadden geregistreerd. Nu weten we allemaal dat zo’n mat al eens een deelnemer kan missen, maar liefst 36% van de deelnemers werd niet aan alle passages geregistreerd. En dat is bijzonder veel.

Het argwaan werd nog groter omdat 23% van de deelnemers meerdere matten miste. Daarbij viel op dat vooral de eerste matten ‘minder in trek waren’. De 40 km-mat werd dan weer door amper 4% van de finishers gerateerd. Murphy wijst er ook op dat heel wat verdachte lopers in de slotkilometers een opvallend hoog tempo liepen in verhouding tot hun eindtijd.

Murphy geeft aan dat hij de zaak verder gaat onderzoeken – net als de organisatie van de Boston Marathon. Maar het heeft er alle schijn van dat veel deelnemers een eigen route hadden uitgestippeld om sneller de finish te bereiken. Zo is er ook een Facebook-pagina (zie hieronder) waar tal van valsspelende lopers te zien zijn. Sommigen namen blijkbaar zelfs de metro.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?