Ruim 41.000 lopers palmen Antwerpen in

Liefst 41.300 sportievelingen hebben zondag van de DVV Antwerp 10 Miles & Marathon het grootste loopfeest van het land gemaakt. De 10 Miles, gewonnen door Nick Van Peborgh, was de populairste afstand met bijna 30.000 deelnemers. Er waren 100.000 toeschouwers.

Het startschot voor de 2165 diehards die voor de marathon kozen weerklonk om klokslag 9u. De snelste van het pak was de Keniaan Moses Mwarur in een tijd van 2 uur 15 minuten en 9 seconden. Een kwartiertje voor Mwarur op de Grote Markt zijn triomf vierde, liepen aan de andere kant van de Schelde 1810 kinderen tussen 4 en 12 jaar – de marathonlopers van de toekomst? – de Chiquita Kids Run over 1,4 km.

Om 12u stonden – onder een nog altijd stralende lentezon – 4929 lopers aan de start van de DVV Antwerp Short Run. Euan Campbell, een 17-jarige Brit die in Brussel studeert, won de race over 5 km in een tijd van 16 minuten en 4 seconden. Een uur later was het tijd voor girl power in de ASICS Ladies Run. Miek Fabré legde de 5 km als snelste af met een chrono van 19’01”.

100.000 TOESCHOUWERS

’s Namiddags kleurde de hemel boven Antwerpen beetje bij beetje grijzer, maar regen bleef uit op het grandioze loopfestijn. Een bonte massa van 30.000 lopers ging vanaf 15u in de Thonetlaan op Linkeroever in drie golven van om en bij de 10.000 deelnemers van start voor een recordeditie van de DVV Antwerp 10 Miles. 100.000 toeschouwers en vijf DJ-zones langs het parcours zorgden voor de nodige ambiance en steun voor de lopers.

De zege in de DVV Antwerp 10 Miles ging voor het derde jaar op rij naar Nick Van Peborgh. De Antwerpenaar domineerde van start tot finish en won in een tijd van 49 minuten en 20 seconden. Kim Ruell kwam meer dan twee minuten later als tweede over de meet. Erwin Leysen werd derde. Veerle Van Linden volgde zichzelf op als winnares van de vrouwen. Haar eindtijd: 57 minuten en 21 seconden.

Terwijl de toppers al op het podium stonden te blinken, was het voor het gros van de deelnemers onderweg nog genieten/afzien geblazen. Vooral de (steile uitgangen van de) Kennedy– en de Waaslandtunnel bleken als vanouds ware kuitenbijters. Maar de unieke warme muzikale sfeer aan de finish op de Charles de Costerlaan, waar voor het eerst een heuse supporterstribune was opgetrokken, deed zelfs de meest verzuurde benen weer (even) swingen.

VOLGENDE EDITIE: 26 APRIL 2015

Wie ook volgend jaar zijn beste beentje wil voorzetten moet nu alvast zondag 26 april 2015 in zijn agenda aankruisen. Dan zal de 30ste editie van de DVV Antwerp 10 Miles & Marathon plaatsvinden.