Rugzakken en kinderwagens verboden op Boston Marathon

Een jaar na de aanslagen op de Boston Marathon neemt de organisatie draconische veiligheidsmaatregelen voor de komende editie. Zo mogen lopers geen rugzakken meedragen of kinderwagens voor zich uit duwen.

De organisatie verwacht op 21 april een massa deelnemers en toeschouwers om de aanslagen van vorig jaar te herdenken. Dat vergt een moeilijke evenwichtsoefening tussen veiligheid en feest.

In vergelijking met andere jaren worden op de 118de editie 9.000 extra lopers toegelaten, onder wie ongeveer de helft deelnemers die vorig jaar hun wedstrijd niet konden afmaken na de bomexplosies en nog eens duizenden anderen die de marathon ter ere van de slachtoffers lopen.

De Boston Athletic Association maakte bekend dat de deelnemers voor de veiligheid geen rugzakken meer mogen meenemen naar de start en gefouilleerd zullen worden. Reservekledij of extra voeding moet in doorzichtige plastic tasjes gestoken worden. Er mogen geen kinderwagens meer mee op het parcours, en grote vlaggen, vesten met zakken en gezichtsbedekkende kledij zijn verboden. In Boston is het traditie dat niet-geregistreerde lopers – de zogenaamde bandits – halfweg wedstrijd invallen, maar ook dat wordt dit jaar verboden.

De politie vermoedt dat de Boston Strong-solidariteitsacties tot een miljoen toeschouwers kunnen aantrekken, ongeveer dubbel zoveel als anders. Ook zij kunnen gefouilleerd worden en mogen geen rugzakken, koelboxen of grote voorwerpen meenemen. Honderden agenten, gewapende militairen van de Nationale Garde, camera’s en snuffelhonden moeten de veiligheid waarborgen. In startplaats Hopkinton mogen winkels ook geen speelgoedwapens meer verkopen.

#118forBoston

Ondanks al deze maatregelen roept de organisatie op om massaal op straat te komen en er een loopfeest van te maken. Ondertussen worden er nog elke dag solidariteitsacties op touw gezet. Zo lanceerde RunKeeper #118forBoston. Het is de bedoeling dat de 26 miljoen gebruikers over de hele wereld in aanloop naar de 118de editie met z’n allen 118 miljoen mijl lopen als eerbetoon voor de slachtoffers van de aanslagen van vorig jaar.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?