Acht dagen lang was de Amerikaanse Rosie Ruiz winnares van de Boston Marathon in 1980… Totdat er tonnen bewijsmateriaal opdoken die aantoonden dat Ruiz pas de laatste kilometers het parcours was opgelopen. Ruiz’ naam staat tot op vandaag synoniem voor wedstrijdvervalsing – of in dit geval marathonvervalsing.
Na 2u31’56” kruiste Ruiz in 1980 als eerste de meet en bleef daarmee Jaqueline Gareau voor. Die laatste kreeg amper erkenning voor haar straffe tijd van 2u34’28 of voor het feit dat ze topfavoriete Patti Lyons voorbleef.
Toch trokken heel wat mensen Ruiz’ overwinning ook snel in twijfel: haar frisse verschijning (geen druppeltje zweet) riep vragen op. Ook reageerde ze in een interview na de finish erg verward: “Wat zijn intervaltrainingen?”, was Ruiz’ antwoord toen haar gevraagd werd naar de details van haar trainingsschema.
Na tal van beeldmateriaal te onderzoeken, besloot de organisatie Ruiz – acht dagen na de marathon – haar de winst te ontnemen. Op geen enkele foto of video van de race, werd Ruiz gezien. Bovendien beweerden 2 toeschouwers dat ze Ruiz vlak voor de finish het parcours zagen oprennen.
Ook het verhaal rond haar inschrijving kwam al snel aan het licht: Ruiz’ deelname aan de Boston marathon was het gevolg van een ander staaltje ‘bedrog’. Tijdens de NY City Marathon, een jaar eerder, had ze hoogstwaarschijnlijk ook valsgespeeld. Die marathon had ze namelijk nooit gelopen (of ze nu onderweg stopte of de hele wedstrijd oversloeg, is niet duidelijk). Toch kruiste ze de meet en kreeg ze medische assistentie voor haar zogenaamde ‘geblesseerde enkel’. Haar borstnummer werd gescand en haar tijd werd officieel geregistreerd. Dankzij haar finish in de NY City Marthon kon Ruiz deelnemen aan de Boston marathon één jaar later. Haar baas was zelfs zo enthousiast dat hij haar reis volledig betaalde, zodat zijn werkneemster naar Boston kon afzakken. Maar ook dat verhaal kwam dus nadien aan het licht…
En hoewel haar de eindzege werd ontnomen, wou Ruiz haar medaille niet teruggeven en hield ze vol nooit te hebben valsgespeeld. haar leugen werd 16 jaar later wel opgebiecht aan de lokale pers door een goede kennis van haar. Die kennis, Steve Marek, zei dat Ruiz zelf enorm geschrokken was van haar overwinning. “Ze was uit het publiek gesprongen, maar wist niet dat de eerste vrouw toen nog niet gepasseerd was. Ze was net zo verrast als iedereen!”
Haar familie liet in juli weten dat Ruiz, officieel Rosie M. Vivas, op 66-jarige leeftijd overleden was ten gevolge van kanker.