Roger Van Lierde liep marathon over Chinese Muur

Massamarathons zijn niet aan Roger Van Lierde besteed. De 57-jarige makelaar uit Denderleeuw zoekt liever het avontuur op. Zo stond hij onlangs nog aan de start van de Great Wall Marathon. Bekijk de beelden!

(foto belga)


Van Lierde liep dit jaar al vijf marathons en hoopt dat totaal tegen eind december nog op te krikken naar tien. Telkens kiest hij voor het avontuur. 

“Ik kies nu eenmaal liever voor een uitdaging dan voor een vlakke marathon en bovendien zijn die avontuurlijke marathons doorgaans minder belastend voor de gezondheid”, aldus Van Duffel in Het Nieuwsblad. “Zo liep ik in 2008 ook al de Alpenmarathon in Liechtenstein en in de Kaukasus liep ik op een hoogte van 4.000 meter.”

Onlangs nam Van Lierde deel aan de Great Wall Marathon, met een parcours letterlijk op de Chinese Muur. “Het was een geweldige ervaring. We stonden met 600 deelnemers aan de start en de eerste zeven kilometer bleef ik aan de zijde van een andere Belg. Zo verloor ik wel een halfuurtje omdat hij beduidend trager liep dan mijn gebruikelijke tempo.”

“Onderweg stopte ik ook regelmatig om foto’s te laten nemen. Je loopt niet tegen de tijd, maar om te overleven. Ik haalde in China de zilveren medaille in mijn leeftijdscategorie. Volgend jaar keer ik zeker terug.”

5.146 TRAPPEN VAN ONGELIJKE HOOGTE

De Great Wall Marathon is niet zomaar een marathon, want er moeten onderweg 5.146 trappen overwonnen worden. “Je moet je wel voorstellen dat geen enkele van die trappen gelijk is, want ze variëren van 20 tot 40 centimeter hoogte zodat je ondanks de uitputting verduiveld geconcentreerd moet blijven om niet te struikelen. Je loopt er bovendien naast een behoorlijk diepe afgrond, zodat uitglijden geen optie is.”

Roger Van Lierde: ‘De laatste 200 treden heb ik op handen en voeten genomen’
Om te oefenen in het trappen lopen, ging Van Lierde verscheidene keren naar de Leeuw van Waterloo. “Ik trok ook naar de Moezel om er te oefenen in het bergop lopen. Op het einde van de trappenbeklimming zat iedereen stikdood. De laatste 200 trappen heb ik letterlijk op handen en voeten genomen uit vrees om te vallen.”

Het is duidelijk dat de Great Wall Marathon een diepe indruk heeft negelaten op Van Lierde. “We liepen ook door desolate Chinese dorpjes. Als je een koek boven haalde, kwamen de Chinezen achter je aan gelopen om een stuk te krijgen. Onvergetelijk.”


Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?