Al jarenlang blijkt dat een hartslagmeter een degelijke en goede basis vormt om op een gestructureerde manier te trainen. De intrede van de vermogensmeter zorgt echter voor een nieuwe dimensie in de trainingsleer.
De hartslag als indicator voor de geleverde prestatie is niet altijd even bruikbaar: een harde wind, geaccidenteerd terrein, stress of zelfs gewoon de consumptie van cafeïne door de sporter kan een vertekend beeld van de hartslag geven. Stel: een loper staat aan de start van zijn eerste marathon. De coach heeft hem op het hart gedrukt dat de hartslag in de beginfase niet hoger dan 140 mag gaan. Maar door de stress is de hartslag al snel opgelopen tot dat niveau. Wat doe je dan? Met een vermogensmeter heb je dat probleem niet, want die meet welke inspanning je levert.
De huidige toestellen zijn uiterst gevoelig. Wanneer je bijvoorbeeld van een onverhard pad komt en met dezelfde snelheid de verharde weg opdraait, merk je dat meteen aan de geleverde wattages. Die zullen lager liggen, omdat het energieverbruik op de verharde weg nu eenmaal lager ligt.
Realtime data en verbeterde loopstijl
Een tweede nadeel van de hartslag als indicator is dat hij altijd een beetje achter loopt op de inspanning. Wanneer je bijvoorbeeld begint te sprinten, zal de hartslag pas na enkele seconden beginnen stijgen. Stop je met sprinten, dan zal het nog een tijdje duren vooraleer je hartslag terugzakt. Dat is niet zo handig wanneer je bijvoorbeeld korte intervallen traint. Ook hier scoort de vermogensmeter beter, want hij levert altijd realtime data, waardoor je je training veel preciezer kunt uitvoeren.
Meer voordelen? De vermogensmeter doet extra metingen, waardoor je een complete analyse van je looptochtjes kunt maken. Naast de afstand, het tempo en het geleverde vermogen registreert hij bijvoorbeeld ook je cadans, paslengte, grondcontacttijd en verticale beweging. Met deze informatie kan je samen met je coach aan de slag om je loopstijl te verbeteren.
Meer lezen over hoe je deze trainingstool toepast en wanneer het nuttig is om deze te combineren met je hartslagmeter. Het volledige artikel verscheen in een eerdere uitgave van runningBE magazine. Je kan het artikel hier digtiaal lezen of het novembernummer van 2020 hier online bestellen.