Resultaat van halve marathon op ‘marathon onder 2 uur’-parcours

Eerder deze week raakte bekend dat Nike voor zijn 'marathon onder de 2 uur-poging' naar een F1-circuit trekt. Daarop liet het atleten ondertussen al een halve marathon lopen.

Nike verkondigde dinsdag dat het weldra op het F1-circuit van Monza zal proberen om atleten het marathonwereldrecord onder de twee uur te laten lopen. Later die dag organiseerde het sportmerk ook een test over 21,1 kilometer met speerpunten Eliud Kipchoge, Zersenay Tadese en Lelisa Desisa.

De atleten volgden op het parcours van 2,4 kilometer een ideale witte lijn en een Tesla waarop een klok stond. Zo konden ze op elk moment hun tussentijden en reeds verstreken tijd bekijken. Aan het stuur van de wagen zat trouwens ook een testrijder uit de F1-wereld, kwestie van zeker een goed en constant tempo aan te houden. Ook de pacing-strategie werd getest. Dinsdag liepen de drie toppers en hun tempomakers in een zogenaamde diamantformatie, waarbij de drie speerpunten van Nike de laatste rijen bevolkten.

De tijden

Kipchoge klokte na 21 kilometer af op 59:17. Ook Tadese bleef met 59:41 nog binnen het uur, terwijl Desisa na 62:55 over de meet kwam. Ter info: het wereldrecord op de afstand staat op naam van Tadese met een tijd van 58:23, gelopen in 2010. Het was dan wel geen officiële race, maar met zijn tijd zou Kipchoge nog niet eens in de top 20 staan van chrono’s ooit gelopen op de halve marathon. Maar volgens waarnemers ter plaatse was het duidelijk dat Kipchoge lang niet voluit was gegaan. De tijden van Kipchoge en Tadese zijn in ieder geval hoopgevend.

Wanneer de recordpoging zal plaatsvinden, is nog niet bekend. Nike wacht allicht de perfecte weersomstandigheden af om een gooi te doen naar een marathon onder de 2 uur.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?