Rennen volgens de regels

Het belang van een goede looptechniek wordt dikwijls onderschat, ook bij recreanten. Atletiekcoach Peter Kelchtermans geeft in running.be magazine zes praktische oefeningen om je techniek bij te schaven.

Met een goede looptechniek kan een loper het ver brengen – en dat mag je gerust letterlijk nemen. Reken zelf maar uit: vijf kilometer lopen, dat zijn ongeveer 4.000 passen. Als je je voet elke keer net dat tikkeltje beter neerzet, of je duwt hem net iets beter af, en dat maal 4.000 … Iedereen weet dat je dan langere afstanden in dezelfde tijd overbrugt. Bovendien verbruik je een pak minder energie, want met een goede looptechniek loop je ook ‘economischer’. Wie op techniek loopt, is minder afhankelijk van zijn krachten en raakt dus minder snel vermoeid.

Iedereen kan lopen, maar niet iedereen kan juist lopen. Dat zegt atletiekcoach Peter Kelchtermans, die zelf een vijftiental topatleten en een twintigtal jeugdtalenten onder zijn hoede heeft. “Toegegeven, op technisch vlak zijn zwemmen of fietsen moeilijkere sporten. Maar het belang van een goede looptechniek wordt dikwijls onderschat. Kleine oneffenheden in je techniek kunnen al tot grote achterstanden leiden. Als je bijvoorbeeld je armen zijdelings beweegt in plaats van naar voren en achteren, of als je je knieën draait in plaats van ze recht vooruit te zetten, kost dat veel energie. Het effect van loopscholing kan dan verrassend groot zijn.”

Een goede looptechniek voorkomt ook vaak blessures. Lopen is een cyclische beweging, waarbij het lichaam bij elke stap twee- tot driemaal het lichaamsgewicht moet opvangen. Tot er een spier overbelast raakt en ‘stop’ zegt. Het is dus belangrijk om correct te lopen en zo vervelende blessures te vermijden.

Lees het volledige artikel, mét zes praktische techniekoefeningen, in de extra dikke zomerspecial van running.be magazine, nu in de winkel!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?