Records bij de vleet op Grand Jogging de Verviers des AP

De Grand Jogging de Verviers des AP zorgde voor records in alle opzichten: een recordaantal deelnemers en toeschouwers en als kers op de taart een wedstrijdrecord voor Jamal Baligha.

Verviers beleefde een topweekend. Zaterdagavond namen liefst 1140 jonge lopertjes deel aan de Chiquita Kids Run. Zondag ging het loopfeest verder met een Start to Run over 5 km met bijna 600 deelnemers en ten slotte als apotheose de Grand Jogging de Verviers des AP over 13 km met bijna 3100 deelnemers. Ruim 4800 lopers over het hele weekend dus. Dat is nog eens 600 meer dan 2011, wat toen ook al een recordeditie was!

Vooral de Start to Run zit in de lift. Op enkele jaren tijd ging het aantal deelnemers van 160 naar 600, wat bewijst dat de loopsport steeds populairder wordt in de streek rond Verviers. Een zelfde positieve tendens zagen we enkele weken geleden ook al in de Decathlon Crètes de Spa. De 5 km in Verviers werd in 18’06” gewonnen door de 31-jarige Lidieu Lutumba, nota bene inwoner van Verviers. De amper 11-jarige Thelma Reip won bij de vrouwen/meisjes in 22’13”.

De Grand Jogging de Verviers des AP kreeg enkele heel grote namen aan de start, waaronder de ex-winnaars Guy Fays, Florent Caelen en Eric Gerone. Maar het waren met de Marokkaan Jamal Baligha en de Keniaan Jethro Kipchirchir twee buitenlanders die de wedstrijd domineerden. Fays kon met hen mee tot aan de voet van de Pied Vache, de zwaarste klim op het 13 km lange parcours, maar moest dan de rol lossen.

Even later moest ook Kipchirchir afhaken. Er stond geen maat op Baligha, die aangemoedigd door de duizenden toeschouwers langs het parcours en onder een stralende zon, de Grand Jogging de Verviers des AP won in 40’39”. Een supertijd voor de 39-jarige Marokkaan, want een verbetering van het parcoursrecord met 2 seconden! Kipchirchir werd op ruim anderhalve minuut tweede en Fays werd op exact 3 minuten derde.

Bij de vrouwen was Isabelle Sluijsmans de beste. De Voerense won in 50’51”. Gaby Andres (52’52”) legde beslag op de tweede plaats en Sandrine Host (52’54”) mocht als derde mee op het podium.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?