Recordaantal lopers in de hoofdstad

Nu zondag 7 oktober maakt de hoofdstad zich op voor de 9de Brussels Marathon & Half Marathon. Ruim 12.000 lopers uit meer dan 45 (!) verschillende landen starten in één van de vijf wedstrijden.

Naast de marathon is er ook een halve marathon, Knack Weekend Ladies Run (4km), mini-marathon (4 km) en kids run. De meeste lopers, bijna 7.000, starten in de halve marathon, maar ook de marathon trekt opnieuw meer dan 2.000 lopers.

Nog eens 2.000 lopers meer dan vorig jaar kiezen voor Brussel. Op 5 jaar tijd is het aantal deelnemers zelfs verdubbeld. Opvallend is dat 25% van de deelnemers uit het buitenland komt en deze wedstrijd aan een weekendje Brussel koppelen. De economische impact van de marathon voor de Stad Brussel, die je ook in andere wereldsteden terugziet, neemt dan ook toe.

Samen met VisitBrussels en Brussels minister van Externe Betrekkingen Guy Vanhengel werd een heel programma samengesteld zodat buitenlandse bezoekers maximaal van hun weekend in Brussel kunnen genieten. Zo vindt de Marathon Expo, waar lopers onder andere hun startnummer kunnen afhalen, plaats in Autoworld. Op die manier kunnen deelnemers een bezoek aan de expo koppelen aan een bezoek aan het museum. Naast het toeristische aspect is het vooral het aantrekkelijke parcours door Brussel, Oudergem, Watermaal-Bosvoorde, Tervuren, Sint-Pieters-Woluwe en Etterbeek, met als apotheose de finish op de Grote Markt, dat deze marathon uniek maakt.

WIE KLOPT DE KENIANEN?

Topfavorieten blijven de Kenianen. Noah Kosgei, vorig jaar 2de met 2u17m02s, mikt resoluut op winst. Zijn grootste concurrent wordt Joash Mutai, die een persoonlijk record van 2u12m54s heeft en in 2009 nog winnaar was van de Marathon van Bonn. Beide heren worden gehaasd door Moses Mwarur, die 1u02m17s in de benen heeft op de halve marathon. Outsiders zijn de beloftevolle Limburger Jelle Bertels en Vladimir Tonchinski, vorig jaar nog 3de.

BRUSSEL LOOPT MASSAAL VOOR GOED DOEL

Heel wat lopers lopen niet enkel de marathon of halve marathon voor hun persoonlijk doel, maar ze doen dit meer en meer om fondsen te werven. Greg Broekmans: “Als organisatie kunnen we dit alleen maar toejuichen. Vorig jaar werd er rond de New York Marathon 19 miljoen dollar ingezameld voor een totaal van 75 goede doelen.”

Ook in Brussel heb je als loper de keuze uit verschillende goede doelen: Handicap International, Livestrong, Missing Children Europe, de Muco Vereniging, SamuSocial, ENAR Foundation en Autism Europe, UNICEF en nog enkele andere goede doelen.

“Als Brussels Marathon & Half Marathon staan we open voor alle goede doelen, we zijn erg blij dat wij een klein steentje kunnen bijdragen. Maar het echte werk is aan de lopers. Wij raden iedereen aan om zich aan te sluiten en geld in te zamelen voor een van deze projecten. Op de website vind je alle info om je aan te sluiten. Ik ben er van overtuigd dat dit een extra motivatie voor ieders deelname is. Naar schatting enkele tienduizenden euro’s worden er zondag ingezameld”, besluit Broekmans.

Praktische info
Programma zondag 7 oktober:
9.00 uur: Brussels Marathon
9.30 uur: Mini-Marathon (4 km)
9.45 uur: Knack Weekend Ladies Run
10.30 uur: Brussels Half Marathon
11.00 uur: Chiquita Kids Run (start & finish in het Jubelpark)

Start: Jubelpark
Finish: Grote Markt

Inschrijvingen:
Lopers kunnen nog inschrijven tijdens de uitgebreide Marathon Expo, die vanaf dit jaar in Autoworld (Jubelpark) plaatsvindt op vrijdag (15-20u), zaterdag (11-19u) en zondag (vanaf 7.00u).

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?