Record van Karel Sabbe verkozen tot FKT of the Year

De 'Fastest Known Time' (FKT) die Karel Sabbe in augustus 2023 neerzette op de Pacific Crest Trail is door een vakjury van FKT verkozen tot FKT of the Year.

Uit een longlist van 27 FKT’s kwam het record van Sabbe als winnaar uit de bus. De 34-jarige Anzegemnaar, die een tandartsenpraktijk in Ronse heeft, legde afgelopen zomer de Pacific Crest Trail tussen Mexico en Canada af in 46 dagen, 12 uren en 50 minuten. Daarmee overbrugde hij de 4265 kilometer lange trail vijf dagen sneller dan de vorige FKT-houder, Timothy Olsen, die in 2021 een record vestigde.

Bij de vrouwen is Jenny Hoffman in de bloemetjes gezet. De 45-jarige Amerikaanse fysicaprofessor zette in oktober een nieuw FKT neer in Across the U.S., een trail van bijna 5000 km tussen San Francisco en New York. Ze deed er 47 dagen, 12 uren en 35 minuten over, een verbetering van het vorige record bij de vrouwen met liefst 7 dagen en slechts 5 dagen langzamer dan het ‘overall’ record van Pete Kostelnick uit 2016.

Alle Fastest Known Times worden geregistreerd op de gelijknamige website, www.fastestknowntime.com, die in 2018 werd gelanceerd door Buzz Burrell en Peter Bakwin. Deze ultralopers bedachten de term ‘Fastest Known Time’ al in 1999 toen ze de John Muir Trail wilden lopen en trachtten te achterhalen wat de snelste tijd ooit gelopen was.

Zeker in het pre-internetijdperk en in de beginjaren van het wereldwijde web was het niet makkelijk en zelfs quasi onmogelijk om met zekerheid het ‘wereldrecord’ op een bepaalde trail te achterhalen. Vandaar de term ‘Snelst Bekende Tijd’ (Fastest Known Time).

In 2018 begonnen Burrell en Bakwin met de hulp van Jeff Schuler met www.fastestknowntime.com, wat in geen tijd uitgroeide tot dé referentie voor records in de trailwereld. The best routes: what are they, who did them, and how fast?

Bekijk hier een documentaire over de FKT van Karel Sabbe op de Pacific Crest Trail:

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.