Recept: kurkuma-haverontbijt

Een voedzaam ontbijt is cruciaal om je dag goed te starten. Dit havermoutontbijt met kurkuma geeft je veel energie en heeft extra gezondheidsvoordelen dankzij de kurkuma die erin zit.

Kurkuma of geelwortel is een van de meest weldadige kruiden die er bestaan. De goede reputatie van kurkuma komt vooral doordat het een krachtige antioxidant is met ontstekingsremmende eigenschappen. Het wordt vaak gebruikt in hartige gerechten (bv. in de oosterse keuken) maar je kan er ook een heerlijk havermoutpotje mee maken voor bij het ontbijt (of als tussendoortje, waarom niet?).

Dit heb je nodig (voor 1 pers):
* 50 gr havermoutvlokken (bij voorkeur fijn gemalen)
* 300 ml halfvolle melk of plantaardige melk (bv. soja-, erwten-, amandel-, rijstmelk, …)
* 2 eetlepels kurkuma

* Eventueel wat extra zoetmiddel naar eigen smaak, bv. honing, agavesiroop, ahornsiroop, stevia,… (dit zijn goede suikervervangers)

Mogelijke toppings:
* Stukjes mandarijn, kiwi, appel, peer,… Fruit zorgt ook voor een extra zoete toets
* 1 blokje pure chocolade (> 70% cacao)
* 1 handje lijnzaad (goed voor de darmflora bij het ontbijt!)

Zo maak je het:
* Doe de havervlokken met de melk in een pannetje. Voeg de kurkuma toe en warm op. Zet het vuur middelhoog en roer af en toe.
* Wees geduldig en blijf goed roeren. Op den duur ontstaat er een dikke structuur, een soort pap. Giet de pap in een kom en voeg er de eventuele toppings (chocolade, fruit) aan toe.
* Laat eventjes afkoelen (je kan het warm, lauw of koud eten) en smullen maar!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?