Recept: havermoutcrumble met kers, appel en peer

Inspiratie nodig voor een lekker ontbijt of een gezond tussendoortje? Deze eenvoudige havermoutcrumble moet je zeker eens proberen!

Kersen zijn niet alleen lekker maar ook nog eens supergezond:

1. Kersen bevatten veel antioxidanten, die vrije radicalen in het lichaam bestrijden, het immuunsysteem versterken en de kans op ziekten (bv. hart- en vaatziekten) verkleinen.
2. Ze zijn een uitstekende bron van vitamines: 100 gram kersen levert maar liefst 43% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A (goed voor de ogen, de huid en het immuunsysteem). Er zit ook heel veel vitamine C in kersen.
3. Kersen zijn goed voor het hart. Doordat ze rijk zijn aan mineralen zoals kalium, verkleinen kersen de kans op hartritmestoornissen. Bovendien heeft de kers een bloeddrukverlagend effect.
4. Kersen zijn een ideale keuze voor sporters! Uit onderzoek blijkt dat kersen eten voor een grote inspanning leidt tot sneller spierherstel en minder spierpijn.
5. Je slaapt er lekker door. Kersen zijn namelijk een natuurlijke bron van melatonine, een hormoon dat helpt bij de slaap-waakcyclus. Bij een goede cyclus begint je melatonineniveau te stijgen in de avond, blijft het hoog gedurende de volledige nacht en daalt het opnieuw in de vroege ochtend. Als je een slechte slaper bent, is het goed om ’s avonds wat kersen te eten of kersensap te drinken. Zo stimuleer je je een goede nachtrust.

RECEPT:
Crumble van havermout met kersen, appel en peer

Ingrediënten (voor 3 porties):
* 50 gr kersen
* 1 appel
* 1 peer
* 1 eetlepel citroensap
* 1 eetlepel suiker (of suikervervanger)
* kaneel (naar eigen smaak) of een andere smaakmaker, bv. vanille
* 1,5 eetlepels ahornsiroop
* 50 gr havermoutvlokken
* 25 gr speltbloem
* 25 gr noten: amandelen, hazelnoten…
* 15 gr amandelschilfers of geschaafde amandelen
* een snuifje zout
* 1,5 eetlepel plantaardige boter of kokosolie

Bereiding:

VULLING:
* Ontpit de kersen en halveer ze.
* Snijd de appel en de peer in kleine blokjes (je hoeft ze niet te schillen als je ze goed spoelt).
* Doe de appel- en peerblokjes (niét de kersen) samen met een scheutje water in een kookpot. Voeg (eventueel) wat kaneel en de suiker toe en laat 15 minuutjes pruttelen op een middelhoog vuur.

CRUMBLE:
* Rooster de noten in een pan op een middelhoog vuur (zonder vetstof) zodat ze lichtjes goudbruin worden. Maal of hak ze daarna fijn.
* Meng de noten met de andere ingrediënten voor de crumble in een kom: havermout, speltbloem,  zout, eventueel nog wat kaneel. Maak er een crumble-bal van en laat hem 15 minuten afkoelen in de koelkast.
* Neem daarna een ovenschaal. Verdeel het appel-peermengsel op de bodem en schik er de kersen op. Verkruimel daarover de crumble. Bestrooi ten slotte met de amandelschilfers.
* Bak de crumble  zo’n 30 minuten in de oven op 180 graden. Blijf bij je oven, zodat het zeker niet aanbrandt!
* Eet de crumble warm, lauw of koud, met wat yoghurt of ijs erbij. Lekker als ontbijt, tussendoortje of dessert!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?