Voor de problematiek rond pubalgie gingen we in een van de vorige edities van running.be magazine langs bij kinesitherapeut David Bombeke.
Wat is pubalgie?
DAVID BOMBEKE: “Het is de algemene term voor problemen op en rond het schaambeen. Sporthernia en adductorentendinitis zijn hiervan gekende problemen.”
Komt zoiets dikwijls voor?
“Wij zien deze aandoening heel vaak. Vooral voetballers hebben er last van. Bij lopers komt dit iets minder voor, maar het gebeurt.”
Wat veroorzaakt deze blessure?
“De oorzaak van dit probleem is bijna altijd een spieronevenwicht tussen de verschillende spiergroepen rond het bekken. Zwakke buikspieren, verkorte rugspieren, verkorte hamstrings, verkorte psoas, zwakke psoas, zwakke adductoren, noem maar op. Pubalgie wordt vaak veroorzaakt door te eenzijdig te bewegen. Bijvoorbeeld door een bureaujob te combineren met recreatief lopen. Zonder bijkomende oefeningen creëren we een duidelijk onevenwicht in ons lichaam. Zittend werk veroorzaakt zwakke buikspieren, verkorte rugspieren en hamstrings en zwakke bilspieren. Door recreatief te lopen gaan we vooral de grote spiergroepen trainen, zoals quadriceps, hamstrings en kuiten. Daardoor komen onze kleine stabilisatiespieren nog meer in onevenwicht. We kunnen dit onevenwicht perfect compenseren of, beter gezegd, maskeren zolang we niet te veel of te lang lopen.
De recreatieve lopers met pubalgie vertellen meestal hetzelfde verhaal: opbouwen naar een groter doel. De belasting en intensiteit stijgen en ons lichaam kan dit niet meer compenseren. Zo ontstaat de eigenlijke pijn. Maar het probleem heeft zich eigenlijk al veel langer geworteld.”
Hoe revalideer je het best?
“Tijdens de eerste afspraak met de patiënt gaan we allerlei testen doen om te kijken welke spier zwak, verkort of te veel gespannen is. Aan de hand van deze screening gaan we dan een revalidatieplan opstellen. Dan starten we onmiddellijk met een corrigerend programma: versterken wat versterkt moet worden, rekken wat gerekt moet worden. De revalidatie is een combinatie van lenigmakende oefeningen, zoals stretching, met corestabilitytraining en functionele oefeningen.
In een eerste fase gaan we de spieren vrij analytisch optrainen. De patiënt leert bijvoorbeeld op een correcte manier de bilspieren te gebruiken. Wanneer dit goed gaat, gaan we die oefening ook functioneel maken. Door te squatten bijvoorbeeld.”
En lopen?
“Lopen is er even niet meer bij. Ik adviseer een pauze van een à twee weken, afhankelijk van de ernst van de blessure. Daarna rustig aan terug beginnen en zeer verstandig en gelijkmatig de kilometers terug opbouwen.”
Een laatste advies?
“Een goede tip voor alle recreatieve lopers: movement prep! Bij Move2improve werken we steeds met movement prep. Dat zijn opwarmingsoefeningen die je lichaam voorbereiden op de training. Vaak zijn het heel eenvoudige oefeningen die onze spieren wakker maken. Vooral bilspieren, heupbuigers en buikspieren moeten geprikkeld worden. Een absolute aanrader om in je trainingen te verwerken. Hierdoor kan je vele blessures vermijden en zal je gemakkelijker lopen.”