Probleemloze marathon in New York

Een jaar na de afgelaste editie en meer dan zes maanden na de bomaanslagen in Boston beleefden de 50.000 deelnemers een probleemloze New York City Marathon. Bekijk de mooiste beelden in de fotospecial!

Een half jaar geleden vielen drie doden en meer dan 260 gewonden na twee bomaanslagen in de aankomstzone van de Boston Marathon. Om een herhaling van dat scenario te voorkomen, werden draconische veiligheidsmaatregelen genomen. Met één miljoen dollar was het veiligheidsbudget van de marathon verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Dat alles maakte van de New York City Marathon waarschijnlijk de best beveiligde sportwedstrijd ooit.

Voor de start werden de deelnemers één voor één gefouilleerd en ook de supporters konden zich non-stop aan verscherpte controles verwachten. Daarvoor werden onder andere 43 politiehonden ingezet. Ook politieboten, helikopters en duikers moesten de veiligheid waarborgen. Bijna het volledige parcours van 42,195 km was voorzien van camerabewaking en voor het eerst werd een deel van Central Park afgezet.

Geoffrey Mutai won de wedstrijd net als in 2011. De 32-jarige Keniaan finishte in 2u08:24. De Ethiopiër Tsegaye Kebede (2u09:16) werd tweede, de Zuid-Afrikaan Lusapho April (2u09:45) derde. Bij de vrouwen ging de overwinning ook naar een Keniaanse. Priscah Jeptoo won in 2u25:07. De tweede plaats ging naar de Amerikaanse Buzunesh Deba (2u25:56), de derde plaats naar de Letse Jelena Prokopcuka (2u27:47). 

De editie van 2012 werd geannuleerd vanwege de passage van orkaan Sandy. Bijna de helft van de deelnemers, 22.000 om precies te zijn, stond vorig jaar ook al op de startlijst.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?