Primeur: hartslagmeter zonder borstband

Als je tijdens het lopen je hartslag wilt meten, heb je niet langer een borstband of een horloge met fingertouch-principe nodig. Bij de Mio Alpha zit de hartslagmeter in het horloge zelf verwerkt.

De Mio Alpha is uitgerust met twee LED-lichtbundels die werken met een optische sensorcel om zo het onderhuidse bloedvolume te meten. Geavanceerde algoritmes worden toegepast op deze pulssignalen van het lichaam en toveren je hartslag tevoorschijn op het display.

De theorie klinkt alvast mooi, maar ook in de praktijk blijkt dat je hartslag correct weergegeven wordt met dit horloge. We vergeleken tijdens een looptraining de Mio Alpha in realtime met een hartslagmeter met borstband en konden concluderen dat de waarden van beide horloges zo goed als overeenkwamen. Bij de Alpha duurde het wel net iets langer vooraleer de juiste hartslagwaarde op het scherm kwam, maar in dat opzicht zit een borstband natuurlijk ook direct aan de bron.

Als je tijdens je training niet onder of boven een bepaalde hartslag wil gaan, kan je een bepaalde hartslagdoelzone instellen. Zolang je daarbinnen blijft brandt er een groen lampje op het horloge. Als je hartslag te hoog zit krijg je een pijltje naar boven en een flikkerend rood lichtje te zien en hoor je een biep (tweemaal als het verschil meer dan 10 slagen is). Als je hartslag te laag zit krijg je een pijltje naar beneden en een flikkerend blauw lichtje te zien en hoor je eveneens een biep (ook tweemaal als het verschil meer dan 10 slagen is). Er is wel maar één hartslagzone instelbaar, jammer voor je intervaltrainingen.

COMPATIBEL MET APPS

Naast je hartslag(doelzone) kan je op het horloge ook een timer en een klok raadplegen. Geen GPS-functie om je snelheid of afstand te achterhalen, maar je kan via bluetooth wel verbinding maken met je smartphone en deze gegevens via een breed scala aan compatibele fitnessapps opvragen.

Via die apps kan je achteraf ook de gedetailleerde trainingsgegevens analyseren en bewaren. Op het horloge zelf kan je enkel de statistieken van je laatste training bekijken.

GEBRUIKSVRIENDELIJK

Met slechts twee knoppen en een eenvoudig menu is het horloge erg gebruiksvriendelijk. Het laat zich ook lekker dragen dankzij de zachte siliconen band. Volgens de handleiding moet de je Alpha goed vastmaken, zodat de optische sensor op de achterkant van het horloge goed contact maakt met de huid. In de praktijk blijkt dit goed mee te vallen en werkt het toestel ook nog correct als het iets losser zit.

De Mio Alpha kost 199 euro en beschikt over een herlaadbare lithium-polymeerbatterij, die acht tot tien uur meegaat in oefenmodus. Opladen gebeurt makkelijk via een USB-oplaadstation met een magnetisch kliksysteem. Je kan met het horloge tot 30 meter onder water, maar er wordt wel aangeraden dan niet op de knoppen te drukken.

Mio waarschuwt dat de Alpha mogelijk minder goed werkt bij wie vaak koude handen of een slechte bloedsomloop heeft. Bij ons werd de hartslag wel al na enkele seconden gevonden, maar als dat niet het geval is wordt er aangeraden om de bloedstroom te bevorderen door enkele minuten op te warmen alvorens je de training start. Nog een waarschuwing: het Alpha-horloge en de USB-dongle bevatten sterke magneten die invloed kunnen hebben op pacemakers en implanteerbare cardioverter-defibrillatoren (ICD’s).

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?