Popcorn: een verantwoorde loperssnack?

Het kwakkelweer deze zomer is niet meteen goed nieuws voor lopers, maar wel voor de cinema's. Onze bioscopen mochten in juli een recordaantal bezoekers verwelkomen. En wie cinema zegt, zegt popcorn. Maar Is dat een verantwoorde loperssnack of niet?
Je hoort verschillende meningen over één van onze favoriete snacks, maar is popcorn nu wel of geen slimme keuze? Het snelle (en gehoopte) antwoord is: ‘Ja, popcorn is een verantwoorde snack’. Mais is een volwaardig graan, rijk aan vezels en dus goed voor de spijsvertering. Daarnaast bevat het weinig kilocalorieën (zeker als tussendoortje) én polyfenolen: antioxidanten die het risico op kanker verkleinen en ontstekingen tegengaan. 
100 gram popcorn (een normale portie bedraagt ongeveer 40 gram) bevat zo’n 376 kilocalorieën, waarvaan 70 gram koolhydraten (en 0 gram suikers). Die koolhydraten komen dus handig van pas om die looptrainingen goed af te werken. 
Maar … 
Helaas, is er in de meeste gevallen ook steeds een ‘maar’. De populaire popcorn in cinema’s bevat  hoge dosissen suikers en transvetten. Minder kwaliteitsvolle oliën of boter worden vaak in de voedzame mais verwerkt. Volgens onderzoek van het Center for Science kan, afhankelijk van de grootte, een beker popcorn in de cinema 400 tot wel 1200 kilocalorieën bevatten. Ook de kant-en-klare popcorn die je in de supermarkt vindt, is vaak geen beter alternatief. De meeste soorten bevatten onnodig veel suikers, zouten of andere kunstmatige kleur- en smaakstoffen. 
Wil je gezond snacken? Maak popcorn dan gewoon zelf. Het enige wat je nodig hebt, is pofmaïs, een eetlepel olijfolie en een pan. Zout en suiker zijn geen must, al kan je die ingrediënten naar behoefte toevoegen (om je elektrolyten- en energiereserves na een flinke loopsessie opnieuw aan te vullen bijvoorbeeld). Liever geen suiker of zout? Voeg kruiden als kaneel of cayenne toe om de popcorn extra smaak te geven.  

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?