Politici lopen warm voor verkiezingen

In de aanloop naar de verkiezingen van 13 juni kiezen heel wat politici voor een sportieve campagne. Enkelen onder hen dragen zelfs al lopend hun boodschap uit.

Veerle Dejaeghere stelt zich voor het tweede jaar op rij verkiesbaar. (foto groen!)
Hardloopster Veerle Dejaeghere staat op de derde plaats op de West-Vlaamse kamerlijst van Groen!. Dejaeghere kwam vorig jaar voor het eerst op, toen voor de Vlaamse verkiezingen. Op de voorlaatste plaats maakte ze geen kans om verkozen te worden, maar ze haalde wel 3.684 voorkeurstemmen.

Ook Marleen Renders stelt zich opnieuw verkiesbaar. De gewezen marathonkampioene staat op plaats zes van de Limburgse kamerlijst van de Open VLD.

Nog in Limburg is CD&V bezig aan haar marathon voor meer welvaart en welzijn en dat mag letterlijk opgevat worden. Lijsttrekker Raf Terwingen en kompanen lopen elke dag een halve marathon van stad naar stad, om daar bij middel van speeddating een aantal programmapunten toe te lichten.

GROENEN LOPEN FISCHER ACHTERNA

Filip Watteeuw en Elisabeth Meuleman (Groen!) houden het ook tijdens de campagne sportief. Uitgedost in de partijkleur nemen de lijstduwers met een aantal ‘meelopers’ deel aan tien evenementen. 

“Het idee hebben we eigenlijk gehaald bij de Duitse politicus Joschka Fischer“, zegt Watteeuw in Het Nieuwsblad. “Die heeft jaren geleden al eens een loopcampagne gevoerd, waarbij hij met zijn medestanders telkens de steden binnenliep. Zo schopte hij het als groene tot minister van Buitenlandse Zaken.”

Filip Watteeuw: ‘Zelf meelopen is heel anders dan met flyers aan de finish staan’
“Als je aan zo’n loop meedoet, beschouwen de andere lopers je ook als een van hen. De mensen komen dan spontaan naar je toe en vragen waar je mee bezig bent of waar je voor staat. Het contact is heel anders dan wanneer je gewoon met een stapeltje flyers aan de finish zou staan.”

De lijstduwers van Groen! doen er nog één verkiezingsbelofte bovenop. “Als we in Oost-Vlaanderen een tweede zetel halen, dan lopen Elisabeth en ik in september de marathon van Gent – met de bedoeling hem ook uit te lopen”, besluit Watteeuw.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?