Polar introduceert ‘gamechanger’ in de sporthorlogewereld

Eerder deze week staken we het Kanaal over, waar Polar twee nieuwe sporthorloges introduceerde. Daarbij spraken de Finnen zelf van een 'gamechanger'. Wij stellen de nieuwkomers even voor.

De toestellen heten Vantage V (foto boven) en Vantage M (foto onder). Beide horloges hebben voor 90% dezelfde troeven, maar er zijn uiteraard ook belangrijke verschillen. 

Betere hartslagmeting aan de pols

De Vantage V is het nieuwe kroonjuweel van Polar, dat dit product omschrijft als ‘een premium multisporthorloge voor atleten met serieuze ambities’. Het lichte horloge maakt onder meer gebruik van Precision Prime (sensorfusietechnologie om hartslagmeting aan de pols te meten). Het integreert daarvoor onder andere drie sensortypes. Klinkt misschien wat technisch. Concreet komt het erop neer dat je hartslag sneller en nauwkeuriger gemeten wordt. Polar maakt zich ook sterk dat het met deze technologie een nieuwe standaard zet qua hartslagmeting aan de pols.

Loopvermogen

Polar is de eerste producent die uitpakt met een sporthorloge dat je loopvermogen via de pols meet. Tot op heden moest je gebruikmaken van een footpod om je vermogen te meten tijdens je loopsessies. Hoe werkt dat nu precies bij dit nieuwe product van Polar? Het horloge gebruikt verschillende parameters (zoals tempo en hellingsgraad) en verwerkt dat in één cijfer dat je geproduceerde vermogen aangeeft. De Finnen deden niet alsof hiermee de heilige graal uit de loopsport gevonden was. Ze wezen er vooral op dat het interessant is om vermogen in combinatie met hartslagmeting te gebruiken en zo tot betere trainingsinzichten te komen, ook voor coaches. Het voordeel van de vermogensmeting is ook dat het direct reageert, terwijl hartslagregistratie soms even tijd nodig heeft om de juiste waarde te vinden. Bijvoorbeeld bij korte intervals kan dit belangrijk zijn. Bovendien wordt je hartslag ook beïnvloed door factoren zoals stress, temperatuur, … Dat is bij je vermogen niet het geval. Het loopvermogen-gedeelte is alleen verwerkt in de Vantage V, niet in de M.

Smart Coaching

De Vantage V is uitgerust met Smart Coaching-functies zoals Training Load Pro en Recovery Pro (bij de M ontbreekt Recovery Pro). Dankzij die functies brengt het toestel op een overzichtelijke manier de cardiobelasting, spierbelasting en de belasting ervaren door de atleet in kaart. De functies controleren de trainingsbelasting van elke sessie, meten de balans tussen belasting en tolerantie op langere termijn. Ze helpen je je limieten te herkennen door je te informeren wanneer je te veel of te weinig traint. Of wanneer je net goed op schema ligt. Hoe meer sessies je registreert, hoe nauwkeuriger het toestel je zal helpen. Polar plakte de baseline ‘blood, sweat and data’ aan deze lancering vast. Daarmee wil het aangeven dat het de sporters nog beter wil helpen bij het interpreteren van de data die hun trainingen met zich meebrengen, en op die manier beter te worden.

Batterij & prijskaartje

De batterij van de V gaat 40 uur mee als je het toestel op volledige capaciteit (dus met gps) gebruikt. Bij de M gaat de batterij 30 uur mee, en werkt de bediening uitsluitend via de knoppen. De bediening van de V verloopt via knoppen en touchscreen. Beide toestellen komen normaal gezien eind oktober in omloop. De Vantage V kost 499,90 euro (549,90 euro met H10-hartslagmeter). De Vantage M – die we kunnen beschouwen als de opvolger van de M430 – komt op 279,90 euro.

In ons novembernummer zal je ook een review vinden van de Vantage V.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?