Poging om wereldrecord 24 uur hardlopen te verbeteren eindigt in hospitaal

De Spaanse ultraloper Kilian Jornet deed afgelopen weekend in Noorwegen een poging om het wereldrecord 24 uur hardlopen te verbeteren, maar zijn poging eindigde jammer genoeg in het ziekenhuis.

In 24 uur zo veel mogelijk rondjes lopen op een atletiekpiste. Dat was de uitdaging waaraan Jornet en enkele andere ultralopers vrijdagochtend begonnen. Om het wereldrecord te breken, moesten ze beter doen dan de 303,56 km die de Griek Yianis Kouros in 1997 aflegde.

De recordpoging vond plaats in het Noorse Måndalen. Jornet, die in Noorwegen woont en geldt als een van ’s werelds strafste ultralopers, startte als topfavoriet. Maar na minder dan 11 uur lopen, liep het mis. De 33-jarige Spanjaard voelde zich onwel en moest na 134 km te hebben afgelegd zijn recordpoging staken.

“Ik voelde tijdens het lopen plots een scherpe pijn in mijn borst. Uit voorzorg hebben ze mij een nacht ter observatie gehouden in het hospitaal. Soms verlopen wedstrijden niet zoals gepland… maar dat is een goed excuus om het nog eens te proberen”, postte Jornet met een kwinkslag op Twitter.

De overwinning in Måndalen – waar het zo koud en ijzig was dat de organisatoren continu zout op de piste moesten strooien om een ijzellaag te vermijden – ging uiteindelijk naar Harald Bjerke. De Noor liep in 24 uur 232,20 km. Daarmee kwam Bjerke een zeventigtal kilometer te kort voor het wereldrecord.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?