Poetsen heeft zelfde effect als joggen

Voor heel wat mensen staat er deze dagen de jaarlijkse 'grote kuis' op het programma. Die lenteschoonmaak blijkt een echte sport te zijn, je verbrandt er immers bijna evenveel calorieën mee als tijdens het joggen.

Door te poetsen krijg je niet alleen een proper huis, ook de activiteit zelf kan deugd doen. Bij een stevige lenteschoonmaak verbrand je immers al snel 300 calorieën per uur, bijna evenveel als wanneer je rustig gaat joggen.

Filip Boen, sport- en bewegingspsycholoog aan de KU Leuven bevestigt in De Standaard dat de voorjaarsschoonmaak een heuse sport is. “Poetsen is absoluut gezond. Als je een matig intense fysieke activiteit, zoals schoonmaken, tien minuten lang volhoudt, dan heeft dat een onmiskenbaar positief effect op je gezondheid”, aldus Boen.

Een voorjaars­poetsbeurt kan ook goed zijn voor je stressgehalte. “Uit onderzoek blijkt dat je angst en depressie met matig intense activiteiten, waarbij je dus licht transpireert, beter kunt bestrijden dan met een intense fysieke activiteit zoals lopen”, weet Boen. “Het stressverlagend effect blijkt optimaal als die matig intensieve, niet-competitieve activiteit volgens een vast ritme verloopt, zoals bij dweilen of de ramen lappen, en je ze bovendien minstens een halfuur lang volhoudt.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?