Pintje bier? 11 minuten joggen!

In Amerika overwegen ze om bij voedingsproducten niet alleen het aantal calorieën weer te geven, maar ook hoelang je moet sporten om alles weer te verbranden. Zo staat een pintje bier gelijk met 11 minuten en een zakje chips met 104 minuten joggen.

Het debat over de etikettering van voedingsproducten werd in de VS geopend na een onderzoek van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. In achtergestelde buurten in Baltimore werden in bepaalde winkels vier verschillende billboards in de drankenafdeling geplaatst. Op het eerste stond het aantal lepels suiker per drankje, op het tweede het aantal calorieën, op het derde het aantal minuten dat er gelopen moet worden om het drankje weg te sporten en op het laatste het aantal kilometer dat je moet wandelen om het drankje te verbranden. De billboards zorgden er voor dat er duidelijk minder naar calorierijke drankjes gegrepen werd en het effect was het grootst bij de laatste twee borden.

‘CALORIEËN ZEGGEN NIKS’

Voedingsexpert Patrick Mullie vindt het een goed idee om niet alleen het aantal calorieën weer te geven bij voedingsproducten, maar ook hoelang je nodig hebt om alles weer weg te sporten. “Voor velen is het aantal calorieën een nietszeggend cijfer. Het aantal uren dat je moet sporten, snappen ze wel. Als je mensen daarmee confronteert, heb je het meeste kans op een gedragsverandering”, zegt Mullie in de kranten van Mediahuis.

Mullie maakt de vergelijking met prijskaartjes in de winkel. “Hang vanaf morgen eens in de rekken hoeveel uur je precies moet werken om een bepaald product te kunnen kopen, en mensen gaan plots bewuster shoppen.” Volgens de voedingsexpert is het wel moeilijk haalbaar om dit soort info op voedingsverpakkingen te plaatsen. “Wie leest trouwens wat op een flesje of doosje staat? Het lijkt me een beter idee om campagne te voeren rond bewust eten en drinken door gebruik te maken van het aantal uur dat je moet sporten.”

Om zelf uit te rekenen hoelang je moet lopen of wandelen om iets te verbranden, moet je rekening houden met je geslacht en de bewegingssnelheid. “Een mooi gemiddelde is 300 calorieën per uur dat je wandelt, en 600 per uur dat je loopt“, zegt Mullie. Om het aantal minuten joggen te berekenen, deel je dus het totaal aantal calorieën door 10. Voor wandelen, deel je door 5. In onderstaande tabel zie je enkele praktijkvoorbeelden.

Hoe lang moet je joggen om deze voedingsproducten te verbranden?

Glas bier 113 kcal 11 minuten joggen
Blikje cola 139 kcal 13 minuten joggen
Witte boterham met confituur 140 kcal 14 minuten joggen
Frikandel 218 kcal 21 minuten joggen
Chocoladewafel van 100 gram 472 kcal 47 minuten joggen
Stuk melkchocolade van 100 gram 514 kcal 51 minuten joggen
Big Mac 550 kcal 55 minuten joggen
Wit broodje Martino 549 kcal 59 minuten joggen
Worst met puree 596 kcal 59 minuten joggen
Pizza 818 kcal 81 minuten joggen
Zakje chips van 200 gram 1.040 kcal 104 minuten joggen
Groot pak frieten met mayonaise 1.100 kcal 110 minuten joggen

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.