Peking ver weg voor Van Hooste, ondanks PR in Rotterdam

Tom Van Hooste heeft zich in Rotterdam niet weten te plaatsen voor de Olympische Spelen. Hij bleef bijna een minuut onder de vooropgestelde limiettijd.

Het was alles of niks voor Van Hooste in Rotterdam (foto belga)
Van Hooste finishte in een tijd van 2u10’37” Hij bleef hiermee 1’18” onder zijn vorige besttijd.  Van Hooste eindigde als eerste Europeaan, na een hele rist kenianen die de Marathon beheersten. De Keniaan Kipsang ging met de bloemen aan de haal met een tijd van 2u05’50”.

De Marathon van Rotterdam staat bekend om zijn supersnel parcours. Ideaal dus voor Van Hooste, die alles op deze marathon heeft ingezet, om zich voor Peking te kwalificeren. De opdracht leek vooraf onmogelijk. Van Hooste moest 2 minuten onder zijn persoonlijk record van 2u11’55” zien te blijven.

Men kan zich  terecht vragen stellen bij de selectiepolitiek van het Belgisch Olympisch Comité (BOIC).  Het BOIC eist een limiettijd van 2u9’54”. Dat is de scherpste selectietijd van heel Europa. In Nederland, dat toch op hetzelfde niveau zit als ons met atleten als Krotwaar en Maase, is een limiettijd van 2u10’13” voldoende.  Ook een plaats bij de eerste zes op de Marathon van Rotterdam zou volstaan voor het NOC, de Nederlandse exponent van het BOIC.

Toch mogen we de prestatie van Van Hooste in Rotterdam, toch een hoog aangeschreven marathon, hoog inschatten. Het is de vierde tijd aller tijden voor een Belgische atleet.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?