Peeters & Pichal over ‘start to run’

Steeds meer mensen bouwen hun conditie op met Start to Run. Alleen hebben heel wat van die hobby-joggers een foute techniek. Radio 1-programma Peeters & Pichal ging ten rade bij een podologe.

Ook Frieda Van Wyck kwam de loopband van Peeters & Pichal testen. (foto VRT)
Heel wat lopers en dus ook start to runners krijgen last door bijvoorbeeld een verkeerde stand van de voeten of slecht schoeisel. Presentatoren Annemie Peeters en Sven Pichal namen de proef op de som en zetten VRT-collega’s Frieda Van Wyck en Tomas De Soete in de studio op de loopband.

Het deskundig advies werd gevraagd aan podologe Kerstin Van Staen. Volgens haar moet iedereen in staat zijn om 5 km te kunnen lopen. “Geleidelijk opbouwen is de boodschap, maar ook dan kunnen er nog klachten opduiken. Daarom moet je attent zijn als je ergens last krijgt en ken je maar best een podoloog raadplegen.”

Ook de schoenkeuze en de loopondergrond spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van kwaaltjes. “In de meeste gevallen is het beter om wel te lopen dan om niet te lopen. Als het echt niet gaat, is het raadzaam te bekijken wat biomechanisch verholpen kan worden”, is de conclusie van Van Staen. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?