Paralympiër wint grote marathon voor valide atleten

Onlangs kwalificeerde Barcelona zich in extremis ten koste van PSG voor de kwartfinale van de Champions League. Maar in Catalonië vond er enkele dagen later nog een mirakel plaats.

De zege in de marathon van Barcelona ging naar Jonah Kipkemoi Chesum. Geen grote naam. Zelfs eerder een totaal onbekende winnaar die afklokte in 2:08:59. Nochtans is het verhaal achter de Keniaan geweldig.

Chesum is eigenlijk een paralympiër die als kind ernstige verwondingen opliep aan zijn rechterhand als gevolg van een brand. Daardoor deed hij afgelopen zomer mee aan de Paralympics in Rio, waar hij wel alleen kon deelnemen aan de sprintafstanden en het verspringen. Maar Chesum vindt zichzelf toch vooral een man van de lange afstand en deed het nadien uitstekend in enkele halve marathons in het Verenigd Koninkrijk. De halve marathon van Cardiff liep de 27-jarige atleet in 1:02:04.

Zijn prestaties bleven niet onopgemerkt. Voor de marathon van Barcelona werd hij ingehuurd als haas voor Sisay Jisa. Na 35 kilometer was de Ethiopische favoriet echter nergens meer te zien. Chesum had nog wat energie over, liep door en … won de wedstrijd. Boven op de 3000 euro die hij kreeg als haas, ontving hij 10.000 euro voor zijn eerste plaats. Daarmee gaat hij koeien kopen, want hij wil een boerderij beginnen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?